Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az amerikai külügyminiszter-helyettes bukaresti látogatásával kapcsolatban a Kossuth Rádió február 23-án, csütörtökön öntötte a következõ hírt. A külügyminiszter-helyettes "megbeszélései során a román-magyar alapszerzõdés mielõbbi megkötését sürgette. Az amerikai politikus szerint ugyanis ez alapfeltétel a két ország Európai Unióba kerüléséhez."

Nagyon meglepõdtem a híren, mert az amerikai külügyminiszter-helyettes bizonyára tudja, ha az alapszerzõdés nem kerül megkötésre, az kizárólag a román kormány hibája, amely megakadályozza, hogy az ott élõ magyarság az európai egyezményekben, határozatokban foglalt jogát szabadon gyakorolja, sõt, ha ezt mostanában igényli, ezért üldözik. Furcsának találtam, hogy az amerikai külügyminiszter-helyettes úr ne tudná, hogy a jogfosztottat nem érheti hátrány azért, hogy a jogaitól megfosztják.

Töprengtem, hogy azonnal az amerikai külügyminisztériumban tisztázzam a kérdést, azonban elõször fölhívtam a Kossuth Rádió szerkesztõségét és megkérdeztem, mire alapítják a hírt. Azt mondották, a Magyar Távirati Iroda bukaresti tudósítójára. Megkaptam ezt a hírt és a jelentés itt van. Ebben azonban egy szó sincs arról, ami a Kossuth Rádió csütörtöki adásában volt. Az amerikai külügyminiszter-helyettes úr egy általános megemlítést tesz a közép- európai országok jószomszédi viszonyáról, ami ismert, és ahhoz, hogy az euroatlanti struktúrákba beilleszkedjenek, ezt a jószomszédi viszonyt kell kialakítani. De sem Magyarországot, sem az alapszerzõdést nem említi, sem azt, hogy ez elõfeltétel, sem az Európai Uniót nem említi. Azt hiszem, külügyminiszter úrnak és a Külügyminisztériumnak nincs szüksége ilyen hírcsalásokra, amelynek egyedüli egy célja volt, hogy a magyar közvéleményben, a magyar hallgatókban azt a meggyõzõdést keltse, hogy a magyar Külügyminisztériumnak és Magyarországnak meg kell kötni a szerzõdést mindenáron, még az ott élõ magyarság kárára is azért, hogy az Európai Unióba, az európai nagy családba bejussunk.

Ezért kérdezem a külügyminiszter urat, mit kíván tenni a hír helyesbítésére és hasonló esetek elkerülésére. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage