Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokáig gondolkodtam azon, hogy kinek tegyem fel a kérdést, hiszen az ágazati felelõsség szempontjából belügyminiszter úrhoz tartozik a téma, viszont a szabályozási felelõsség oldaláról a pénzügyminiszter úrhoz. De végül is rájöttem, hogy egy történelmi pillanat tanúi vagyunk, amikor két, a magyar parlamentnek esküt tett miniszter is válaszolhatna a kérdésre. De komolyra fordítva a szót - hiszen ez a kérdés komoly -: miniszter úrnak többször is jeleztem, hogy az önkormányzatok eladósodásától, csõdbe jutásától, visszaélésektõl hangos a magyar sajtó, a magyar közvélemény.

Valóban vannak visszaélések, vannak olyan esetek, amikor polgármesteri felelõsségvállalással panzió épül. Vannak olyan esetek, amikor nem megfontolt fejlesztések történnek; amikor egy rosszul megfogalmazott koncepcióban a fejlesztések nagyobb teret kapnak, mint amire egy-egy önkormányzat ereje futja. Mégis úgy gondolom, jogos annak a kérdésnek a feltevése, hogy milyen újraszabályozást tervez pénzügyminiszter úr, illetve utódjának milyen feladatokat, milyen gondokat ad át az önkormányzati területrõl, amikor tudjuk, hogy az önkormányzatok nagy többsége nem önhibájából - néhány kivételtõl eltekintve természetesen, amire az elõbb utaltam -, hanem a szabályozás hiányából került ilyen nehéz helyzetbe.

Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy az áfatörvény változásai, az energiaár hatása, a közalkalmazotti törvény nem kellõen átgondolt megvalósulása és sok más kérdés vezetett oda, hogy több területen az önkormányzatok eladósodtak, csõdbe jutottak. 40 és 50 milliárd közé tehetõ az elõzõ év hitelfelvételeinek nagysága. Ez a korábbi három évinek többszöröse, ötszöröse. Ez intõ jel! A Tákisz elmondása szerint van olyan megye, ahol 350 településbõl 50 likviditási zavarokkal, azaz inkasszólehetetlenüléssel bír... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) Igen...

Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Milyen intézkedéseket tesz és fog átadni utódjának? (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage