Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A kérdés jogos, a diagnózis pontos. Nagyon sok önkormányzat küzd elképesztõen nagy eladósodással. Ebben mindazok az elemek szerepet játszanak, amelyekre ön utalt.

Azt hiszem, három dolgot érdemes végiggondolni. Az egyik, hogy az eladósodott önkormányzatok a jövõben képzõdõ bevételeikbõl képesek-e hiteleiket visszafizetni. Ha igen, akkor nincs baj.

A másik, hogy az eladósodott önkormányzatok a jövõben képzõdõ bevételek mellett képesek-e saját vagyonuk egy részét mobilizálni - ez nem jó, de még akkor sincs baj.

A harmadik ügy, ha az eladósodott önkormányzatok fejlesztéseiket csökkentik, de mûködésükhöz még elégségesek a bevételek; ez sem jó, de még nincs baj.

A negyedik eset, amikor baj van, amikor már mûködõképességüket sem tudják biztosítani ahhoz, hogy teljesítsék hiteltartozásaikat. Erre már gondolt a kormány, a Belügyminisztériumban gyors ütemben készül a csõdbe jutott önkormányzatok szabályozásáról szóló törvény. Erre az évre 1 milliárd forint van a költségvetésben. Nyilván végig kell gondolni a pályáztatás rendszerét, hiszen - képviselõ úr, aki polgármester volt sokáig, pontosan tudja - a különbözõ jogcímeken megnyíló pályázatok versenyeztetik az önkormányzatokat, nagyon sokszor arra késztetve õket, hogy saját erõ híján is szerezzenek meg plusz forrásokat, és ez a késõbbi ciklusokban üt vissza. Ezt is érdemes felülvizsgálni. És természetesen az önkormányzati törvény, illetve az államháztartási reform keretében az önkormányzatok pénzügyi szabályozása is górcsõ alá kerül. Reményeink szerint nagyobb összhang lesz az ellátandó feladatok és a rendelkezésre álló források között.

Ezek együttesen adhatnak megoldást a teljes problémára. De nagyon õszintén meg kell mondanom, hogy az elmúlt években eladósodott önkormányzatok a jövõben képzõdõ saját erõforrásaik terhére nyögni fogják a hitelek visszafizetését. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage