Tóth István Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Elképzelhetõ-e, hogy az ön minisztériuma nem tartja be a jogszabályokat? Pillanatnyilag úgy tûnik, igen. Ezért kérdezem a miniszter urat, mivel indokolható, hogy az érvényben lévõ - az érettségi vizsgák szervezésére vonatkozó - 11/1994. MKM-rendelet és a 17/1994. rendelet sajátos hatályon kívül helyezésére sor került?

Tájékoztatásul mondanám, hogy a rendeletek a vizsgák megrendezésével a területi oktatási központokat ruházzák fel. Az történt ugyanis, hogy a megyei jogú városi és fõvárosi önkormányzatok jegyzõit, illetve fõjegyzõit egy 1995. február 7-én kelt minisztériumi levélben felkérték - ahogyan írva volt -, hogy a jogszabályi rendezést megelõlegezve, az érettségi vizsga szervezésével kapcsolatos feladatok egy részét lássák el. Ez azért is sajátos, mert ezzel a megelõlegezéssel - idézem ismét a levelet - lényegében a 15/1991-es MKM- rendeletben szabályozott helyzetet állítaná vissza.

S ha itt befejezõdne a kérõ, utasító, rendelkezõ levél, talán még egyértelmû is lehetne, hogy sajátos módon helyezik hatályon kívül a rendeleteket. Ám nem így történt, mert a vizsgák megszervezésére felkért jegyzõk, illetve fõjegyzõk azonban kötelesek - idézem a minisztériumi levelet - az 1995. évi vizsgákat a közoktatásról szóló '93. évi LXXIX. törvény 126. § a) pontja, valamint a 11/1994., 17/1994. és 20/1994. MKM-rendeletek érettségire vonatkozó elõírásai... (Az elnök kikapcsoltatja a képviselõ mikrofonját.) ... figyelembevételével elõkészíteni és lebonyolítani.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage