Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hogy ez a kérdés az azonnali kérdések mûfajában kerül feltevésre, azt hiszem, ennek az az egyedüli oka, hogy a kormánynak a problémára azonnali megoldást kell találnia.

Elöljáróban talán csak annyit, hogy a sátoraljaújhelyi Elzett-Certa vállalatnál gyártott termékek piaci sorsa évek, évtizedek óta rendezett volt. Megfelelõ piaccal rendelkezett, és a világ nagyon sok országában ismerhették meg termékeit: a Zsiguli-kilincstõl a Suzuki-alkatrészen keresztül a biztonsági zárakig. Jelenleg felszámolás alatt van az Elzett sátoraljaújhelyi gyára; s nem kell bizonygatnom, hogy általában mit hoz a felszámolás folyamata. Az ott dolgozó mintegy ezer ember el van keseredve, termelési kedvük a hónapok óta tartó bizonytalanság miatt csökken, a hangulat rossz.

A helyzet az elõzõ évekhez viszonyítva annyiban változott, hogy a vállalatnál kialakult nehézségek nem a piacok elvesztése miatt következtek be, mert a piac bõvítésére a gyárnak jelenleg is lenne lehetõsége, de ennek pénzügyi nehézségei vannak: az adósságállomány nagysága, valamint hiányzik mûködési és alapanyagköltségeinek a megfinanszírozása. A termelõfolyamatokat meg kellene finanszírozni ahhoz, hogy a jelenlegi és az új külföldi piacok megmaradjanak, és hogy a késztermékbõl befolyó vételár eléréséig a vállalat mûködni tudjon. Ha ez nem történik meg, az a gyár rövid idõn belüli szétesését eredményezheti. Erre az üzem önerõbõl már nem képes, hisz' felszámolás alatt áll, a hitelkonstrukciók kedvezõtlenek, a pénzintézetek pedig garancia nélkül nem adnak hitelt.

Tudomásom szerint a térség válsághelyzete miniszter úr elõtt is és államtitkár úr elõtt is ismert. Kérdezem, tettek-e valamit annak érdekében, hogy az ott dolgozók ne kerüljenek az utcára, mert az a térség teljes leszakadását és pusztulását jelentheti, hisz' ez az egyetlen ipari üzem, mely ebben a térségben még mûködik; nem beszélve a munkanélküliek létszámának további növekedésérõl.

Kérem válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage