Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Válaszomat az Állami Vagyonügynökséggel egyeztetve adom.

A keleti piacait elvesztõ Mátravidéki Fémmûvek nagyon súlyos gazdasági helyzetbe került. 1993-ban a vállalat privatizációjának kezdetekor az alkalmazottak száma ennél a cégnél 1200 fõ volt. Ebbõl közel 100 fõ korengedménnyel nyugdíjba vonult, és közel 100 fõ jelenleg is jogi létszámban, gyesen, gyeden, stb.-n van. A decentralizált privatizációnak köszönhetõen az életképes üzletágakból létrejött új gazdasági társaságok összesen 850 embert tudnak jelenleg foglalkoztatni. Mindezt figyelembe véve 150 fõ vált munkanélkülivé a privatizáció kapcsán, azt követõen - tehát nem ezer, mint a képviselõ úr állítja, hanem 150. Én nem mondom azt, hogy "csak" 150, mert 150 munkanélküli is nagyon sok.

A másik kérdés: a vállalat 1991-ben 1595 fõ részére mintegy 65 millió forint értékben bocsátott ki ingyenes és 185 fõ részére közel 2 millió forint értékben úgynevezett vásárolt vagyonjegyet. A vagyonjegyekre osztalékkifizetés nem történt, mivel a gazdálkodó szervezet nyereséget nem termelt. Vagyonjegy- visszavásárlás 1992-tõl '94 elsõ félév végéig mintegy 6,5 millió forint értékben történt. Ezután a vállalat fizetésképtelenné vált, és mint ilyen, nem tudott további visszavásárlásokat eszközölni. 1991. október 19-étõl azonban jogerõsen fölszámolás hatálya alatt áll, így a dolgozóknak lehetõségük van arra, hogy jogi úton a kibocsátott vagyonjegyekkel kapcsolatos követelésüket a vagyon értékéig érvényesíthessék. Ezt az igényüket hivatalosan be kell jelenteniük a kijelölt felszámolónak, aki a többi követelést is a vállalattal szemben kezeli.

Kérem a képviselõ urat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage