Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A pénzügyminiszter 8001/1995. (PK. 1.) számú tájékoztatója szerint a Phare Segélynyújtási Program alapján finanszírozott segélyek terhére végzett termékértékesítések és szolgáltatások általános forgalmiadó-mentessége 1995. január 1-jei hatállyal megszûnt.

Megítélésünk szerint ezzel az intézkedéssel a magyar kormány egyoldalúan megváltoztatott egy közös megegyezéssel kialakított szabályt, és indokolatlanul bürokratikus kellemetlenségeket okoz, akadályokat gördít a Phare-segélyek felhasználása elé. Az eddig alkalmazott és 1991. január 1-jén hatályon kívül helyezett rendelkezések szerint az ilyen számlákon az általános forgalmi adót nem kellett feltüntetni, azonban az illetékes minisztérium feltüntette, miért nincs rajta forgalmi adó, és jóváhagyás után ellenjegyezte. Ez a rendszer jól mûködött, visszaélésekre nem adott lehetõséget.

Az új, 1995. január 1-jétõl hatályos szabályozás a Phare Segélynyújtási Programot hasonlóan kezeli, mint az üzleti tevékenységet végzõ gazdasági társaságokat, kft.-ket, részvénytársaságokat. Olyanképpen, hogy az általános forgalmi adót elõbb meg kell fizetnie, majd késõbb, egyelõre tisztázatlan módon, visszaigényelheti. Ezzel az intézkedéssel a Pénzügyminisztérium a segély nyújtóinak nemcsak fölösleges bürokratikus többletmunkát okoz, hanem számunkra értelmetlen módon elvárja, hogy az általa nyújtott segélyek általános forgalmi adóját megelõlegezze.

Tisztelettel kérdezem a miniszter úrtól: miért gördít a Pénzügyminisztérium egyoldalú, barátságtalan és bürokratikus intézkedéssel akadályt a magyarországi Phare-segélyek elé? Mi indokolta az intézkedést, és milyen eredményeket várnak tõle? A kérdésemet egy kéréssel is kiegészíteném, ami talán már az ön utódjának szól: kérem, vizsgálják felül a döntésüket. Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage