Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször a változtatás tartalmáról:

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításábam történt változtatás, ennek a végrehajtását szolgálja az a pénzügyminisztériumi leirat, amelyre képviselõ úr hivatkozott. A tartalma pedig, hogy míg '94-ben és az azt megelõzõ idõszakban a Phare-segélybõl finanszírozott vásárlásokat egyáltalán nem terhelte általános forgalmiadó-fizetési kötelezettség, '95-tõl az áfateher visszaigényelhetõ. Tehát változatlanul: a segély nem forrása az adófizetési kötelezettségnek.

A változtatásra azért került sor, mert a Magyar Köztársaság által aláírt társulási szerzõdés az Európai Unióval kötelezõvé teszi, hogy a harmonizálandó joganyagban különbségek ne legyenek. Az európai sztenderd így szól: az úgynevezett Mehrwertsteuer - vagy többfázisú értékforgalmi adó - teljeskörûen egyöntetû elszámolást követel meg a belsõ elszámolásban, függetlenül attól, hogy mi a vásárlás finanszírozásának a forrása. Tehát mindenfajta segélyre, Phare-ra, karitatív szervezetek által finanszírozott belsõ forgalomra is vonatkozik ez a szabályozás.

A megoldás nagyon egyszerû: rövid idõ alatt kell visszatéríteni a segélyt igénybe vevõ cég, vállalat, önkormányzat, minisztérium, intézmény részére a felszámított általános forgalmi adót. Ennek érdekében intézkedtem, felkértem az APEH elnökét, hogy egy héten belül minden Phare-segélybõl - részben vagy egészben Phare-segélybõl - finanszírozott vásárlás vagy beruházás esetén térítsék vissza az általános forgalmi adót.

Miután itt egy európai sztenderdhez igazodó szabályozásról van szó, ezért nem tudom azt mondani képviselõ úrnak, hogy kezdeményezzük - vagy utódomnál én ajánlom - ennek a szabálynak a módosítását. Kérem, hogy vegye figyelembe ezt a választ. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage