Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõ Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Megértem aggodalmait, képviselõ úr. A következtetéseivel nem tudok azonosulni, azokat nem osztom, különösen nem annak a nagyon sommás megállapításnak a tartalmával kell vitatkozzam, hogy az országban teljes jogbizonytalanság van.

A nehézségeket magam is tapasztalom. Lehetetlen teljes értékû választ adni az ön kérdésére két perc keretén belül - ezt kérem, értse meg. Az ön által felvetett problematikának csak néhány elemével szeretnék foglalkozni.

A büntetõtörvényeink, a büntetõ törvénykönyv, az abban meghatározott büntetési tételek felsõ határai igazodnak a cselekmények súlyosságához, társadalmi veszélyességéhez. Tehát a büntetõjog eszközei rendelkezésére állnak a bíróságoknak, a büntetõ törvénykönyv '93-ban, '94-ben átalakult, megfelelõ tényállásokat tartalmaz. A bíróságok ítélkezési gyakorlatának befolyásolására az igazságügy-miniszternek jogállami keretek között semmilyen lehetõsége nincsen. Az alkotmány 47. §-a szerint ennek alapján a Legfelsõbb Bíróság a bíróságok bírói és ítélkezési tevékenységét elvi jelleggel irányítja és befolyásolja. Ennyi az alkotmányos lehetõség.

Hogy Magyarországon enyhe-e vagy szigorú az ítélkezési gyakorlat, ez ellentmondásos, van olyan vélemény is, ami enyhének minõsíti. Ha azt vesszük alapul, hogy Magyarországon százezer lakosra mintegy 130 börtönbüntetésre ítélt elítélt jut, akkor ez a nyugat-európai átlagnak két-háromszorosát jelenti, ami mégiscsak azt dokumentálja, hogy korántsem olyan enyhe ez az ítélkezési gyakorlat.

Végezetül, a hátralevõ idõben már csupán arra van lehetõségem, hogy beszámoljak önnek arról, hogy a kormány szeretné a jogalkotás eszközeivel elõsegíteni a bíróságok eljárásának gyorsítását - hangsúlyozom: a jogalkotás, a kodifikáció eszközeivel. A múlt héten tárgyalta a kormány, és hamarosan önök elé kerül a büntetõeljárás egyszerûsítése, a tárgyalás mellõzésével az ügyek elbírálhatóságának kiszélesítése, a jövõ héten pedig a polgári perrendtartás, a cégeljárás és más jogszabályok módosításának benyújtását tervezzük, éppen azért, hogy a bíróságokon ezzel a nagy ügyhátralékkal gyorsabban meg tudjanak birkózni - de természetesen ez csak egyik lehetséges eleme, és nem teljes körû intézkedés. Köszönöm, és kérem, fogadja el válaszomat. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage