Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! A Népjóléti Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár természetesen tisztában van a gyógyszertámogatási rendszer változásainak a hatásával, és éppen ezért állíthatom, hogy ez a változás az ésszerû gyógyszerfelhasználást és nem a gyermekes családok helyzetének a nehezítését szolgálja. Az természetesen bevallott és vállalt cél, hogy nagyobb arányú biztosítói támogatást a tartós, elhúzódó betegségek gyógyszerei élvezzenek, és a többlettámogatást az esetileg használt szerek körében kell megtakarítani.

A gyermekorvosnak azonban, tisztelt képviselõ asszony, van lehetõsége - például az úgynevezett banális hurutok kezelésére is - jó minõségû, olcsóbb készítményeket rendelni. Például ezentúl is 50 forint alatti térítést kell fizetni olyan, gyermekeknél rendszeresen használt gyógyszerért, mint - csak példaként mondom - a Germicid kúp, a Paxirasol spray, a Vegacillin, az Amphicillin granulátum és így tovább.

Hangsúlyozni szeretném továbbá azt, hogy a nehéz helyzetben levõ közgyógyellátottak részére március 1-jétõl háromszáz helyett körülbelül ezer készítmény írható fel térítésmentesen, közülük 42 antibiotikum, 10 köptetõ, 6 köhögéscsillapító és így tovább. Megjegyezném, hogy az úgynevezett emelt családi pótlékra jogosító esetekben a gyermek alanyi jogon közgyógyellátási igazolványt kap.

Tisztelt Képviselõ Asszony! Az alaplistát nem az örökkévalóságnak állítottuk össze, nincs kõbe vésve; tehát ígérhetem, hogy alkalmazásának tapasztalatai és az orvostudomány haladásának alapján rendszeresen átvizsgáljuk, és módosítani fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage