Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Budapest XXIII. kerülete polgárai önkormányzatának kérését közvetítem a belügyminiszter úrhoz. Kérdésem célja: Budapest ezen új kerülete közbiztonságának megerõsítése. Kérésem - úgy érzem - több szempontból is indokolt. Ennek alátámasztására néhány indokot hadd mondjak.

Elõször is: a fõvárosban az elsõk között itt történt meg, hogy a polgári szövetség - önszervezõ erõként - megpróbálta saját közbiztonságáért megszervezni magát, és ez sikeres is a mai napig, bár hozzá kell tenni, hogy rendkívül sok anyagi áldozatot igényel a polgároktól - természetesen bírják a XX. kerület kapitányságának segítségét is.

Másrészrõl: megindult a lobbyzás egy helyi rendõrõrs létrehozására, már a korábbi kormány idõszakában. Az Antall-kormány akkori belügyminisztere, Boross úr, aki jó soroksári kapcsolatokkal rendelkezett, meg is ígérte egy rendõrõrsnek a létrehozását, de késõbbi aggódó, együttérzõ rákérdezésein túl érdemi elõrelépés nem történt.

Közben Soroksár önállósodási szándékai megvalósultak. Ez év január 1-jével mint a fõváros új XXIII. kerülete "üzemel" - még egy indok arra, hogy valamilyen formában meg kellene teremteni a soroksári rendõrséget.

(15.30)

Természetesen tudom, hogy jelentõs pénzügyi hatásai is vannak egy új rendõrõrs vagy ne adj' isten egy új rendõrkapitányság létrehozásának, de mind a helyi önkormányzat, mind a fõváros, hajlandó bizonyos pénzösszegekkel segíteni ennek az õrsnek a létrehozását. Remélem, hogy ez a többoldalú rásegítés a belügyminiszter úr ez irányú szándékaival is találkozik. S ennek jegyében kérdezem belügyminiszter urat, hogy fogunk-e a közeljövõben rendõrõrsöt avatni Soroksáron. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage