Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány a múlt év decemberében kétszer is foglalkozott a villamosenergia-ipari társaságok privatizálásával. Errõl szólt az 1114-es kormányhatározat, de a döntõ jelentõségû a 189-es kormányrendelet, amely módosította az állami tulajdonban maradó gazdálkodó szervezetek körét.

Mi lesz a hatása ezeknek a lépéseknek? Az áramszolgáltatók és az erõmûvek többsége szakmai befektetõk kezébe kerül, ami lényegében külföldi tulajdonost jelent. Ma a teljes körû szabályozás hiánya, a központilag szabályozott árrendszer, a tényleges mûszaki állapot egyaránt árcsökkentõ tényezõ. Reális veszély, hogy még a névértékhez képest is elfogadhatatlanul alacsony áron történik az értékesítés.

Jó néhány veszély látható elõre: a bevétel nem fog érdemben javítani a folyó fizetési mérlegen, az energiaárak megállapításával problémák lesznek, nemzeti energiapolitikai célok megvalósulása nem garantálható, s végezetül kétséges lesz mintegy 20 ezer álláshely megszünése. Hosszasan lehetne még sorolni a bányászat esetleges problémáit és így tovább, de mindez nem az igazságügy-miniszter asztala.

Számomra nem ezek a konkrét, elsõsorban az Ipari Minisztériumot vagy esetleg a Pénzügyminisztériumot érintõ ügyek a kérdésesek, hanem a kormány jogalkotási tevékenysége. A kormány beterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyet most vajmi kevesen támogatunk e Házban, de létezik a privatizációs törvény tervezete. S miközben ez már be volt nyújtva, akkor változtatta meg a kormány az állami tulajdon mértékét rendeleti úton. Elvileg a korábbi szabályozás szerint ehhez joga volt, de az általa beterjesztett törvénytervezetben törvényi szintre kívánja emelni ezt a rendezést.

Konkrét kérdésem: felhívta-e ön a kormány figyelmét arra, hogy helytelen és rossz politikai üzenete van, ha egy beterjesztett törvényjavaslattal ellentétes szellemû kormányrendelet születik. Milyen érvek indokolták, hogy ilyen sietve szülessék az említett rendelet? Az ön tudomása szerint van-e még olyan tényezõ, mely ezen kapkodva meghozott rendelet kapcsán jogi, jogbiztonsági kérdéseket vet fel? Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage