Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ha nem lennék ellenzéki képviselõ, akkor leegyszerûsíteném az interpellációmat, különös tekintettel arra, amit a másik oldalon ülõ Karakas képviselõtársam mondott.

Az lenne a kérdésem vulgárisan, miniszter úr - remélem, nem érti félre a tréfát -, hogy mikor megyünk Szegedre, együtt avatni az ötös autópályát. Tekintettel azonban arra, hogy tudom, ellenzéki képviselõ vagyok, és tudom azt, hogy a kérdés sokkal bonyolultabb annál, sokkal több embert érint, mint hogy tréfára vegyem a dolgot, miniszter úr, interpellációm lényege a következõ:

Nemcsak Délkelet-Magyarország lakossága, de minden, hazánkban ebben az irányban utazó autóvezetõ várja, hogy megszûnjön a halálút, amely az M5-ös jelenlegi negyvennégy kilométerétõl Szegedig tart, és e helyett korszerû, biztonságos úton tudjon mindenki közlekedni.

A kellõ elõkészítõ munkák után, múlt év májusában az akkori közlekedési miniszter úr, dr. Schamschula György aláírt egy koncessziós szerzõdést egy francia nagyvállalattal, amely szerzõdés értelmében a múlt év december 31-éig be kellett volna fejezni a pénzügyi és a szervezési elõkészítést; el kellett volna kezdeni az építkezést, illetve annak elõkészítését ez év januárjától.

Miniszter úr bizonyára jobban tudja, hogy amennyiben a jövõ hónap végéig nem biztosítják a kivitelezési munkák megkezdésének lehetõségét, a tavaszi szezonban nem kezdõdnek el a munkák, és újabb egyévi csúszás fog jelentkezni a kivitelezésben. Ennek gazdasági hátránya mellett szeretném felhívni a figyelmet a közlekedési szakértõk azon számítására, miszerint évente hatvan polgártársunk hal meg ezen az úton. A késés tehát nemcsak forintban, hanem az ország elmaradásában és emberi életekben is mérhetõ.

Mindezek után kérdezem a miniszter úrtól:

Mikor fog elkezdõdni az 5-ös autópálya építése? Tartani fogja-e a koncessziós szerzõdésben elõírt kivitelezési határidõt? Ki fogja vállalni a felelõsséget a következményekért, hogyha a határidõket nem tartják be? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage