Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1995. év elejére drámai helyzet állt elõ a munkaügyi támogatások terén. A költségvetési törvény mindössze 1 milliárd forintot különített el az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök mûködtetésére, azaz a munkanélküliek foglalkoztatásának és képzésének támogatására. Míg a Foglalkoztatási Alap 1994. évi nyitó fõ összege 24,5 milliárd forint volt, addig a privatizációs bevételek elmaradását követõ évközi elvonások miatt már csak 18 milliárd forint teljesítésére nyílt lehetõség országosan. Ebbõl a megyéknek 12,6 milliárdot irányoztak elõ. Az eszközök sajátossága az is, hogy elõzetes kötelezettségvállalások történnek, így a megyék részére jelenleg rendelkezésre álló 9 milliárd forintból elõzetesen a megyék között különbözõ nagyságrendben nagy részben már lekötésre került.

A foglalkoztatás elõsegítéséhez szükséges támogatások a törvényben biztosított módon állnak a munkavállalók és a munkáltatók rendelkezésére. Ezek a támogatások egyrészt elõsegítik a munkanélküliek támogatott foglalkoztatását - közhasznú munkavégzés, foglalkoztatásbõvítõ és munkahelyteremtõ támogatás, vállalkozóvá válás támogatása - másrészt képzésen keresztül javítja a munkanélküli munkaerõpiaci pozícióját. Az aktív foglalkoztatáspolitikához, melyet a kormányprogram is hangsúlyos társadalmi konfliktuskezelõ eszközrendszernek tart, a költségvetésnek és a privatizációs bevétel elkülönítésébõl származó forrásnak kell hátteret, fedezetet biztosítania.

A munkaerõpiaci bizottság munkavállalói oldala 1995. február 9-ei ülésén azzal a kéréssel fordult a kormány és a munkaadók képviselõihez, hogy újabb 3 milliárd forintot csoportosítson át a Szolidaritási Alapból a Foglalkoztatási Alapba az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök támogatására. A munkavállalói oldal kezdeményezte, hogy 1 milliárd forint decentralizálására már csak a pótlólagos forrásokkal együtt nyíljon lehetõség. Ez az összeg, bár nagyságrenddel kevesebb, mint az 1994. évi induló forrásállomány, elegendõ lehet az aktív eszközök munkanélküliek elhelyezését célzó mûködtetésére.

Kérdezem ezért a tisztelt államtitkár urat, a kormány milyen lehetõséget lát a pótlólagos forrás biztosítására. Ha nincs lehetõség a forrás bõvítésére, akkor a kormány által is prognosztizált munkanélküli- és jövedelempótló támogatáson lévõ közel egymillió munkaképes korú lakos számára milyen eszközrendszere lesz a munkaügyi tárcának? (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage