Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szocialista képviselõcsoport is meg fogja szavazni a tárgysorozatba-vételt... (Szórványos taps.).., annak ellenére, hogy a szocialista képviselõk a bizottságban ez ellen szavaztak. Tehát némi magyarázattal tartozunk, azt gondolom, hogy miért ilyen döntésre jutott a frakciónk.

Természetesen - és itt ez már elhangzott az érvelésben - komoly érdek fûzõdik ahhoz, hogy az önkormányzatok számára ne legyen egy hosszan tartó, bizonytalan idõszak, hogy a vételi jog gyakorlásának a lehetõsége belátható határidõhöz - illetve egy konkrét határidõhöz - kötõdjön, hiszen az önkormányzatok azok, amelyek a törvény hatálybalépését követõen elkészítették az önkormányzati rendeletüket, és felelõsen gondolkodtak arról, hogy hogyan világosítsák föl a polgárokat arról, hogy miként gyakorolhatják ezt a jogukat. Ezek az önkormányzatok - ha úgy tetszik - most már akkor lennének igazságos helyzetben, hogyha ezzel a határidõvel lezárulna ez az idõszak.

Ugyanakkor igazak azok az érvek, hogy egyrészt az állampolgárok nem voltak mindenütt megfelelõképpen tájékozódva errõl a lehetõségrõl, nem voltak tájékozódva arról, hogy a vételi jog gyakorlásának milyen feltételei vannak. Másrészt - és nem ismételve meg azokat az érveket, amelyek már elhangzottak, és nem belemenve az érdemi vitába - az egyik legfontosabb érvünk az volt, hogy az önkormányzatok egy része nem készítette el a törvény alapján a rendeletet. Ezeken a településeken megítélésünk szerint súlyosan hátrányos helyzetbe kerülhetnek az állampolgárok.

Tehát úgy gondoljuk, komoly érdek fûzõdik ahhoz, hogy ezt a témát, ezt a javaslatot tárgysorozatba vegye az Országgyûlés, és érdemi döntést hozzunk. Köszönöm szépen. (Taps. - Közbeszólás a jobb oldalon: Éljen!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage