Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Úgy gondolom, természetes dolog, hogy egy kormánypárti frakció támogatja saját kormányának elõterjesztését, ezért nem is annyira ez szorul magyarázatra, mert hát természetes - mondom még egyszer -, hogy megszavazzuk a beterjesztett javaslatot.

Elsõsorban abból a meggondolásból született maga a kisebbségi közalapítvány, hogy a kisebbségfinanszírozás társadalmasított vállfaját próbáljuk elõterjeszteni, hogy a kormány a maga által a kisebbségek számára szánt pénzeket ne kormányként, hanem egy társadalmi egyetértés birtokában ítélje oda. Ez volna a közalapítvány célja. Ezzel együtt azonban most olyan tapasztalatok vannak elõttünk, illetve olyan tapasztalatokra várunk, amelyek az országos önkormányzatok megalakulásával, illetõleg a már lezajlott helyi kisebbségi önkormányzati választásokkal függnek össze - például hogy milyen is lesz a viszony a helyi szervezetek és a helyi kisebbségi önkormányzatok, illetõleg a települési önkormányzatok között, milyen lesz a viszony az országos kisebbségi önkormányzatok és az országos szervezetek között. Úgy gondolom, hogy ezen tapasztalatok birtokában a közalapítvány funkciója is esetleg újra górcsõ alá kerülhet, egyszerûen abból a meggondolásból, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségekrõl szóló törvény több ponton felülvizsgálatra szorul.

Ez alkalommal szeretném jelezni a szocialista frakció azon álláspontját, hogy a Nek.-törvényt idõvel és nem is olyan sokára egészében vizsgálat tárgyává szeretnénk tenni. Köszönöm a szót. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage