Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERT MÓNIKA, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Nem kezdem az egészet újra, csak ezt a mondatot. Az önkormányzati bizottság azért nem támogatta, mert úgy ítéltük meg, hogy az önkormányzatoknak a szociális alapellátás keretében kötelezõ feladatként nem tartjuk szükségesnek, nem tartjuk indokoltnak egy olyan új feladat megszavazását, amihez külön forrás nem kerül megjelölésre. Természetesen indoklásként a kormány jelen lévõ képviselõje elmondta, hogy a szociális normatíva ezt tartalmazza, de az önkormányzati bizottság megítélése szerint ez ilyen módon nem fogadható el. Ez nem azt jelenti, hogy nem tartjuk indokoltnak, hogy az önkormányzatok rendeletet alkossanak, temetési segélyt osszanak azoknak, akik rászorulnak, de nem ilyen típusú kötelezéssel tartjuk ezt megvalósíthatónak.

A második ilyen pont, amiben jelentõsebb vita alakult ki a bizottság ülésén, Dióssy László képviselõ úr módosító indítványával volt kapcsolatban. Õ javasolta, hogy a törvényjavaslatnak azt a rendelkezését, amely a nem rendszeres munkavégzéssel járó tevékenységet jövedelempótló támogatás esetében nem teszi kizáró okká akkor, ha ez egy meghatározott összegen nem terjed túl. Ez körülbelül háromezer forint körüli összeg - pontosan kiszámolták 3360 forint, ha minden igaz. A bizottság úgy ítélte meg és mi elfogadjuk, támogattuk a kormánynak azt a szándékát, hogy a feketemunka letörése céljából legyen legális lehetõség arra, hogy nem rendszeres munkavégzés keretében, de mégis valamilyen módon azok az emberek, akik erre lehetõséget kapnak, foglalkoztatásukat ilyen módon megoldják.

S végül a harmadik ilyen kérdéskör, amiben a bizottságban jelentõsebb vita bontozott ki, ugyancsak Dióssy László képviselõ úr módosító indítványával kapcsolatos. Javasolta, hogy abban a felsorolásban, ahol az átmeneti segéllyel kapcsolatban felhívja a törvény a figyelmet, hogy elsõsorban mely személyeknek kellene juttatni a beiskolázáson túl az óvodába és a felsõfokú oktatási intézménybe történõ felvételt is kiemelni javasolta.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy miután a felsorolás úgy sem taxatív, nem kellene beszorítani abba az önkormányzatokat, hogy milyen típusú beiskolázást tekintsenek ilyen kiemelt célnak. Mi azt gondoljuk, hogy célszerû lenne megfogalmazni általában a beiskolázást, hiszen az önkormányzatok el tudják majd dönteni, hogy ez milyen típusú oktatási intézménynél kellene hogy kiemelést jelentsen. Ezt egyébként a szociális bizottság és az elõterjesztõ is támogatja. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage