Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselõtársaim! A szociális törvény 17. §-a rendelkezik a jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésérõl. A most beterjesztett módosítás a jogosulatlanul és rosszhiszemûen igénybe vett szociális ellátás visszatérítésével kapcsolatos elõírásokat szeretné pontosítani.

Mirõl is van itt szó? Gyakran elõfordul, hogy szociális ellátást kap olyan személy - például munkanélküli jövedelempótló támogatást, gyermeknevelési támogatást, esetleg ápolási díjat -, akinek a rendszeres ellátása folyamatba tétetett. Például a nyugdíjazása vagy rokkant-nyugdíjazása várható, aminek a megállapítása után egy összegben a vonatkozó idõszakra megkapja az ellátását. Ilyen módon párhuzamos folyósítás alakul ki. Jogi szempontból ez tarthatatlan, és ilyenkor szó van a visszatérítésrõl.

Van azonban ezzel a visszatérítéssel egy nagyon komoly problémám. Az ugyanis, hogy a szociális ellátásokat zömmel nagyon elesett, nagyon rossz anyagi helyzetben lévõ emberek veszik igénybe, nagyon hátrányos helyzetûek, akiknél bármilyen összeg visszatérítése igen aggályos.Úgy gondolom, hogy az elõterjesztõ maga is érezte ezt, éppen ezért ebbe a paragrafusba beépített egy (6) bekezdést, ahol õ maga is lehetõséget ad arra, hogy a helyi önkormányzat méltányossági szempontokat figyelembe véve elengedje vagy részben csökkentse ezt az összeget. Vita közöttünk igazából a tekintetben alakult ki, hogy mekkora idõ legyen az, amire a visszatérítés vonatkozik.

Szigeti György képviselõtársammal olyan értelmû módosító indítványt nyújtottunk be, hogy ez az idõ az elõterjesztõ által meghatározott két év helyett csupán egy év legyen. Azt gondoljuk, hogy mindenféle méltányossági szempont emellett szól.

(18.10)

Sajnos az elõterjesztõk képviselõje a szociális bizottság ülésén nem támogatta a javaslatunkat, és ennek ellenére a szociális bizottság egyhangúlag támogatásáról biztosított.

Én szeretném most a képviselõtársaimat is arra kérni, hogy vegyék fontolóra szempontjainkat, mint ahogy az elõterjesztõt is arra szeretném kérni, hogy gondolja újra ezt a kérdést, és egyezzen bele ebbe az egyéves határidõbe. Nagyon fontosnak tartom az érvelésnél megemlíteni, hogy ez a dolog pluszköltséggel, pluszpénzkiadással nem jár. Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy pluszbevétellel sem járna, hiszen ezek az összegek javarészt behajthatatlanok ezeken a rászoruló embereken. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage