Szigeti György Tartalom Elõzõ Következõ

SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. A társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítása kapcsán az elõterjesztés érintette a biztosító és a biztosított közötti elszámolási viszonyokat, a késedelmi pótlék kérdését, a befizetett járulékok elszámolási rendjét. Ez a törvény ebben az évben lép a huszadik esztendejébe, és húsz év óta fennáll egy olyan, megítélésem szerint méltánytalan - és most enyhe kifejezést használtam - helyzet, ami egyoldalúan hátrányos a biztosítottak részére.

Nevezetesen arról van szó, hogy amíg a biztosító késedelmes járulékfizetés esetén késedelmi pótlékot tud felszámítani, ami nem kis összeg, ennek évi kulcsa 48 százalék, amelyet most napi késedelmi pótlékká alakítana át a módosítás, addig a biztosítottak az ellátás késedelmes folyósítása esetén nem kapnak pótlást, nem kapnak kamatot.

Ezt a méltánytalan helyzetet már korábban megkíséreltük megszüntetni, mintegy három évvel ezelõtt a társadalombiztosítási törvény korábbi módosítása kapcsán elõterjesztettünk egy olyan javaslatot, hogy ez a késedelmi kamat legyen kölcsönös, és a késedelembõl származó hátrányokat mindegyik fél viselje. Elvi egyetértést kaptunk akkor is a társadalombiztosítás igazgatási szervei részérõl, azonban technikailag megoldhatatlannak tartották ennek a kérdésnek az orvoslását.

A szociális bizottságban folyt vita kapcsán az önkormányzatok képviselõi úgy nyilatkoztak, hogy maguk is változatlanul sérelmesnek és méltánytalannak tartják ezt a helyzetet, hogy a biztosítottak ne kaphatnának kárpótlást amiatt, ha késedelmesen kapják meg az ellátásukat. Ezen elvi tétel leszögezése mellett a normaszöveg megalkotásában is segítségünkre voltak.

Módosító javaslatunkkal Béki Gabriellával azt szándékozzuk elérni, hogy a társadalombiztosítás által folyósított pénzbeli ellátások, amely betegség esetén jár, táppénz, terhességi, gyermekágyi segély vagy gyermekgondozási díj, nyugdíj késedelmes fizetése esetén a társadalombiztosítási szervek kötelesek legyenek helytállni, és a késedelmi pótlékkal azonos mértékû kamatot tartoznak fizetni a biztosítottnak.

Kérem az Országgyûlést, hogy támogassa ezt a javaslatunkat. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage