Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, egyikünk sem kételkedett abban - de most bizonyítékot is kapott -, hogy Torgyán József kéthetes távolléte során sem szûnt meg aggódni a nemzet sorsáért - és aggodalmai valóban nem alaptalanok. Ami az alternatív iskolák bevezetését illeti, ez igazából nem a szovjet mintára megy vissza: ez a múlt egyik megelevenedõ kísértete. Már 1978-ban, majd 1984-ben megjelentek hasonló törekvések - akkor még a csehszlovák kormány részérõl -, most ezeket sajnos újból felmelegítették.

(15.10)

De nincs arról szó, hogy erre vonatkozóan akár törvény, akár pedig bármilyen intézkedés már megtörtént volna. Arról van szó, hogy a mûvelõdési miniszter asszony egyre gyakrabban beszél ezek bevezetésérõl és ezek szükségességérõl. A magyar kormány ezt nem nézi tétlenül; hivatkozik azokra a megállapodásokra, amelyeket Szlovákia is aláírt, különös tekintettel arra, amire Torgyán József képviselõtársunk is utalt: az Európa Tanács strasbourgi keretegyezményére. Ennek két cikkelye - a 12. és a 14. - egyenesen kizárja ilyen alternatív iskolák bevezetésének lehetõségét. A 12. cikkely az állam kötelességét rögzíti az anyanyelvi képzésben, a 14. cikkely pedig az állampolgár oldaláról fogalmazza meg az anyanyelvi oktatáshoz való jogot.

Az "alternatíva" itt ugyanis valóban félreérthetõ. Ebben a nyelvhasználatban nem választhatót jelent, hanem kötelezõt. Azt jelentené, hogy '95-tõl egyre több iskolában kötelezõ tantárgyi nyelvként oktatnák a szlovák nyelvet. Ez ellen tiltakoztak a pedagógusok, tiltakoztak a szlovákiai magyar pártok, hivatkozva az ENSZ idevonatkozó dokumentumára, és mi magunk is szóvá tettük.

Ugyanúgy az alapszerzõdések keretében folyó erõfeszítéseink éppen arra irányulnak, hogy azokat a nemzetközi szerzõdéseket és megállapodásokat, amelyeket egyébként Szlovákia elfogadott, a szlovák belsõ jog részévé tegyük, s ezen keresztül bíróságilag közvetlenül érvényesíthetõvé tegyük. Ha ezek a törekvéseink... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.) - bocsánat, egy mondatra még szükségem van -... sikerre vezetnek, akkor nem lesz oka a képviselõ úrnak ebben az ügyben felszólalni. Amennyiben ezek nem vezetnek sikerre, biztosíthatom arról, hogy nem fogunk tudni alapszerzõdést kötni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage