Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Mint ismeretes, a törvényjavaslat a törvény egyéves határidejét - amiben a vételi jogot lehet bejelenteni - szándékozik további fél évvel meghosszabbítani, másrészt pedig lehetõséget kíván adni a jelenleg jogvesztõ határidõként szabályozott határidõ jogi jellegének oly módon történõ megváltoztatására, hogyha valaki menthetõ okból a határidõn belül nem tudja érvényesíteni igényét, az akadály elhárulásától számított 90 napig akkor is érvényesíteni tudja, amennyiben egyébként a határidõ már lejárt volna.

Természetesen egy objektív határidõ is szerepel itt, egy ötéves határidõ a fõ határidõ lejártát követõen számítottan.

Azért van szükség a javaslatra, mert a gyakorlat bebizonyította, hogy az eredetileg megszabott egyéves határidõ méltánytalan hátránnyal sújtana jelentõs számú állampolgárt. Nem egy esetben a lakások jogi rendezetlensége következtében, vagy akár az önkormányzatoknak a rendeletek meghozatalával való késedelme miatt, nem tudták vagy nem tudnák a fennálló határidõn belül a jogaikat érvényesíteni. Hangsúlyozni kell azonban, nem az a cél, hogy most egy rohamot diktáljunk, és azt jelezzük az állampolgároknak, hogy a fennálló még rövid pár hetes határidõn belül lehetõleg mindenki jelentse be az igényét, és akkor esetleg olyanok is megvásárolják a lakásukat, akiknek pedig nem az az érdekük, hogy a lakást megvásárolják.

Valójában ez a féléves határidõ-meghosszabbítás módot ad arra, hogy az állampolgárok nyugodt körülmények között még egyszer mérlegeljék, a kialakult helyzetben mi az õ valódi érdekük. Ezzel talán elkerülhetõ egyrészt az is, hogy jelentõs számú állampolgár elessen a lehetõségtõl, másrészt az is, hogy esetleg olyanok is indíttatva érezzék a vásárlásra magukat, akiknek egyébként a valódi érdekeik szerint nem lenne érdekük, hogy megvásárolják. Ez a fél év elegendõ lehet, hogy úgy rendezzék az önkormányzatok a lakásállományt, hogy az állampolgároknak megfelelõ mérlegelési lehetõséget is biztosítsanak.

Másrészt jelezni kell azonban e törvényjavaslat elõterjesztésénél is, hogy a gyakorlat tapasztalatai alapján számos olyan egyéb módosítási lehetõség is kínálkozik, illetõleg adódik az eredeti törvényjavaslattal kapcsolatban, aminek a szükségessége utóbb merült fel. A kormány lehetõséget kap ez alatt a fél esztendõ alatt arra, hogy áttekintse a bérlakások meglehetõsen bonyolult rendszerét, és az esetleg szükséges egyéb módosításokra vonatkozó átfogó javaslatát ez alatt a fél esztendõ alatt elõterjesztheti. Erre is módot ad a törvénymódosítás. Tehát a fél év alatt egyrészt az állampolgárok mérlegelhetnek, másrészt az önkormányzatok elvégezhetik a szükséges feladatokat, harmadrészt pedig a kormány is áttekintheti az esetleges további törvénymódosítások szükségességét. Ezt célozza végül is a törvényjavaslatunk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage