Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Tulajdonképpen, amikor a Ház napirendjére tûzte Salamon László képviselõtársunknak azt az önálló indítványát, amivel az 1993-as LXXVIII. törvény módosítását kérte, és a Ház minden oldaláról helyeselték ennek a módosító indítványnak az elfogadását, akkor úgy gondolom, hogy nem kell túl sokat beszélnünk az idõ elõrehaladása miatt sem, és azért sem, mert Pozsgai Balázs képviselõtársam nagyon gondosan, pontosan elmondta azokat a dimenziókat, miniszter úr pedig megerõsítette azokat az érveket, amelyek ennek a módosító indítványnak a megszavazását tennék szükségessé.

Én csupán egyetlen dimenziót szeretnék még itt elmondani. Meg kell mondani, hogy nem azzal a szándékkal, mintha ez olyan nagyon döntõen megváltoztatná a módosító indítványt; azt nevezetesen, hogy számosan fordultak hozzám lakókörzetembõl, választókörzetembõl is olyanok, akiknek felhívta a figyelmét ez az indítvány a közeli lejáró határidõre, és elmondtak különbözõ panaszokat. Egy ilyen panaszcsokorból szeretnék néhányat megemlíteni.

Nevezetesen a hozzám fordulók elmondták, hogy vannak olyan lakóházak, amelyeket az Országos Mûemlék Bizottság vett tizenöt-húsz évvel ezelõtt jegyzékbe. Azóta pedig az önkormányzatoknak kellett volna a jegyzékbõl való törlését kérni ezeknek a házaknak, házcsoportoknak, amelyeknek különlegesebb mûemléki értéke nincs. Errõl magam is meggyõzõdtem, amikor ehhez a hivatalhoz fordultam. De azt mondták, hogy mivel a kezdeményezésnek az önkormányzatok részérõl kellett volna kiindulnia, és mivel ez nem történt meg, hiába volt egy-egy lakói és állampolgári megkeresés, õk nem tudtak ezzel foglalkozni. Én úgy gondolom, arra kellene törekednünk, hogy ezen a területen is teremtsünk lehetõséget arra, hogy azoknak, akik olyan mûemléki jellegû, de semmiképpen nem mûemléki oltalmat érdemlõ lakóházakban laknak - néhányról a Himnusz szavait kicsavarva el lehet mondani, hogy "ház állott, most kõhalom", nagyon- nagyon rossz állapotban levõ házak tartoznak ebbe a kategóriába, ebbe a csoportosulásba, én úgy gondolom, hogy -, ebben az esetben ezeknek a felmentését is szorgalmazni lehetne, és az önkormányzatokat fel kellene szólítani esetleg erre. De ezt mi, képviselõk képviselõi jogunknál fogva is megtehetnénk, hogy e semmiképpen nem maradandó értékes mûemlékek számára is biztosítsuk a lakók általi megvásárlás lehetõségét.

Úgy gondolom, ebben az esetben nem baj az, hogy novemberig kihúzódik most ez a határidõ. Azt hiszem, ez különösebben nem árt senkinek. Viszont lehet, hogy néhány embernek, néhány állampolgárnak megnyugvást, nyugalmat és lehetõséget ad. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage