Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Egy kivételesen nõi tárca férfi képviselõjeként szeretnék csatlakozni ahhoz a köszöntéshez, amelyet képviselõ úr a magyar nõk számára, illetve az e Házban helyet foglaló hölgyek számára megfogalmazott.

A kormány tudatában van azoknak a sajátos és nehéz problémáknak, amelyekkel asszonyaink szemben állnak. Csak érzékeltetésül: a munkanélküliek soraiban a nõk ugyan kisebb arányban vannak képviselve, mint a férfiak - arányuk mintegy 40 százalék -, ugyanakkor a nõi munkanélküliek csoportjának összetétele sokkal kedvezõtlenebb, mint a férfiaké: szakképzetlenebbek, iskolázatlanabbak, tehát sokkal nehezebb elhelyezkedési problémákkal küzdenek. Ezekre a problémákra oda kell figyelni.

Hogy erre ebben az évben talán fokozottabban odafigyelünk, azt még egy esemény indokolja - amelyre a kormány egyébként készül -, nevezetesen ez évben kerül sor Pekingben a nõk helyzetével foglalkozó ENSZ-világkonferenciára. A magunk részérõl is szeretném megerõsíteni, hogy mindazokban a törvényalkotási kezdeményezésekben, amelyeket a kormány, illetve a tárca tesz, fokozottabban odafigyelünk a nõk helyzetével összefüggõ kérdésekre. Erre lesz példa a munka törvénykönyvének küszöbön álló módosítása, amely a közeljövõben kerül a tisztelt Ház elé.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage