Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Nincs olyan ellenérték, amelyért cserébe a magyar kormány a magyar nemzet jogaiból akár egy jottányit is eladna vagy elárulna. Mi nem üzletelünk, és nem alkudozunk ezekrõl a jogokról; mi tárgyalásokat folytatunk. Tárgyalásokat, amelyekben egy alapszerzõdés keretében szeretnénk jogokat bõvíteni és jogokat biztosítani.

(14.10)

Tehát nem jogokról mondunk le, hanem jogok bõvítésérõl tárgyalunk. Alapszerzõdést csak akkor fogunk kötni, ha ezeket a törekvéseket siker fogja koronázni.

A Külügyminisztérium és a Külügyminisztérium vezetése nem határozta el, hogy alapszerzõdést fog kötni, hanem elhatározta, hogy törekszik egy minden szempontból elfogadható, a kisebbség jogainak az európai normáknak megfelelõen minden korábbi megállapodást meghaladó mértékû biztosítására.

Tehát ezek a törekvéseink, tisztelt képviselõ úr. A tárgyalások ebben a szellemben folynak. Nincs ok arra, hogy képviselõ úr azt feltételezze, hogy a magyar Külügyminisztérium akár gondolatban, akár szándékaiban bármilyen megalkuvó álláspontot követett volna. Én azt hiszem, hogy a Külügyminisztérium álláspontja azon a valamennyi parlamenti párt által osztott meggyõzõdésen nyugszik, hogy Magyarországnak érdeke az európai stabilitás, érdeke, hogy jószomszédi kapcsolatokat hozzon létre, érdeke, hogy sikeres országként be tudjon illeszkedni az európai integrációba, és ha az alapszerzõdések ezt a célt szolgálni és segíteni tudják, akkor érdeke az alapszerzõdések megkötése is. De csak akkor és csakis akkor.

Ami az õsiséget illeti, mi ezeket a jogokat nem a magyar nép õsiségére, hatezer éves múltjára alapozzuk, hanem arra a méltóságra, amely minden nemzetet itt, a Kárpát-medencében megillet, függetlenül attól, hogy mikor foglalta el hazáját. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage