Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr, és köszönöm a képviselõ asszony kérdését is.

Természetesen mindannyian, akik orvoslással foglalkozunk, ismerjük ennek a bronxi Lincoln Kórháznak az eljárását, amely a szenvedélybetegségek kezelésében a pszichoszociális tényezõk mellé beépítette az akupunktúrás kezelést is. Ennek a hatását is ismerjük Magyarországon is, másutt is; magának az akupunktúrának a felhasználását is, és annak a vadhajtásait is. Ez a szenvedélybetegségek esetében nem tekinthetõ persze vadhajtásnak.

Mi is azt gondoljuk, hogy különösen Magyarországon minden eszközt meg kell ragadni arra, hogy a szenvedélybetegségektõl szabadulni kívánó embereknek adjunk segítséget. Mégis van azért egy határ. Ha a szakma, adott esetben az Egészségügyi Tudományos Tanács nemcsak most, hanem korábban is kimondja azt, hogy az akupunktúrát orvosi diplomához kell kötni, akkor azt méltányolni kell, nem véletlenül mondja. Ez nem azt jelenti, hogy soha sehol ne lehessen már Magyarországon - csak orvosnak - végezni ilyen tevékenységet, de az orvosi felügyelet megkívántatik.

1988-ban hoztak erre vonatkozóan New York államban egy szabályozást, ahol szintén a kiképzett emberek is szakember felügyelete mellett és csak meghatározott metodikával végezhetnek ilyen kezeléseket. Mi is olyan irányban szeretnénk a dolgot megváltoztatni, hogy minden olyan eljárás, ami adott esetben beépül a szenvedélybetegségek kezelésének a protokolljába, szakmailag korrekt legyen, bárki is végzi, szakmai ellenõrzés kell hozzá.

Itt azonban ismét hozzáteszem, hogy ezekben az ügyekben a jelenlegi népjóléti minisztériumi vezetés kizárólag a szakma véleményét fogadja el. Ha a szakma - az Egészségügyi Tudományos Tanács és más egyesületek - azt mondja, hogy végezhet más kiképzett személy is orvosi felügyelettel akupunktúrás kezelést, akkor ezt fogjuk bevezetni, ha a szakma ennek az ellenkezõjét mondja, akkor ahhoz fogunk ragaszkodni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage