Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN, környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Örülök, hogy a képviselõ úr feltette ezt a kérdést, és igyekszem a számomra rendkívül rövidre szabott idõben kerek egész választ adni. Lévén, hogy a képviselõ úr visszatekintett néhány olyan kérdésre is; a kistérségek válságkezelõ programjára, egy gondolat erejéig utalnom kell erre, ugyanis a Házban már napirend elõtt is volt erre vonatkozóan felszólalás.

Hét olyan kormányhatározat van pillanatnyilag hatályban, ami egyes régiók válságkezelésével foglalkozik. Ezek végrehajtása folyamatban van. Azt gondolom - egyetértve azzal, amit a képviselõ úr elmondott -, hogy az önkormányzatok valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak, hogy ezen segíteni kell és erre generális megoldást kell adnunk. Ennek kapcsán már elkészült a tárcánál a területfejlesztési törvény tervezete, amelynek a vitái és egyeztetése pillanatnyilag a régiókban zajlik és amelynek beterjesztésére várhatóan áprilisban sor kerül.

Szeretném azonban elmondani képviselõ úrnak, hogy bár a kérdése úgy hangzott, hogy "Területfejlesztés: egyenlõ osztogatás?" ezt különbözõképpen értelmezhetem. Azt gondoltam, a kérdése alapvetõen generális, a gyakorító képzõre tekintettel.

Az elmúlt idõszakra vonatkozóan szeretném elmondani, hogy '95 januárjában elkészült a tárcánál az elmúlt négy évben a Területfejlesztési Alapból nyújtott támogatásokra vonatkozó áttekintés, amit megtekintésre természetesen szívesen rendelkezésére bocsátok. Ezért szeretném felhívni az ön figyelmét azokra a garanciális szabályokra, amelyek azt biztosítják, hogy ez ne tûnjön osztogatásnak; tekintettel arra, hogy ezt a céljai is alapvetõen kizárják. Kizárja az is, hogy a Területfejlesztési Alap támogatási irányelvei az Országgyûlés által megalkotott 84/1993. számú határozatban szerepelnek, és szeretném, nem utolsósorban, elmondani azt, hogy olyan módon történik ezeknek az odaítélése, ami kizárja az osztogatást, tekintettel arra, hogy tárcaközi bizottság dönt errõl.

Kérem képviselõ urat, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldaldon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage