Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársnõm! Sajnos, háttal kell, hogy válaszoljak, mert így hozta az ülésrend. Szerencsésebb lenne, ha látnánk is egymást, de megpróbálom elképzelni a reakcióit. (Derültség.)

Az állatorvosi magángyakorlatról szóló törvény, amely ezekre a kérdésekre, amelyeket ön fölvetett, egyértelmû választ ad, az Országgyûlés elé fog kerülni még április hónapban. A jelenlegi szabályozást a 21/1992. (VIII. 3.) FM-rendelet tartalmazza, amely szó szerint a következõt mondja: Az állatorvos magángyakorlata során jogosult az állatok vizsgálatára, kezelésére, az állat egészségügyi állapotát igazoló szakvélemény és az állatorvosi bizonyítvány kiadására. Ez a bizonyítvány azonban jellegébõl adódóan nem hatósági bizonyítvány, ezért hatósági hivatalos eljárásban ez nem értékelhetõ dokumentumként, ellenben egy bizonyítvány jelleggel bír.

A kérdés másik része sokkal fontosabb, hogy a köztisztviselõnek minõsülõ állatorvosok hátrányban vagy elõnyben részesülnek-e, ha önkormányzati képviselõvé választják õket. El kell dönteni, hogy a köztisztviselõi hatósági gyakorlatot folytatja vagy az önkormányzati képviselõséget. Itt pozitív diszkriminációra sajnos nincs mód. Ez a saját választókörzetemben, saját párttagtársammal is elõfordult: SZDSZ-es párttag bekerült az önkormányzata, és távozott is az önkormányzatból, mert õ a továbbiakban is az állatorvosi hivatást szeretné folytatni.

Amit azonban meg lehet tenni, hogy egymás körzetében kapnak hatósági jogköröket. Tehát nem azon a közigazgatási területen lát el ilyen jellegû gyakorlatot az állatorvos, ahol mint önkormányzati képviselõ, tevékenykedik. A gyakorlat ez. Úgy gondolom, ennek jelenlegi megváltoztatása közigazgatási szempontból nem kívánatos. A magángyakorlat szabályozásánál várom módosító indítványait. Remélem, május hónapban ezt a törvényt meg is tudjuk alkotni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage