Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm kérdését, mert egy valóban rendkívül fontos területrõl van alkalmunk véleményt cserélni, és valóban, ezt a területet súlyos gondok jellemzik. Ráadásul abban is egyetértek önnel, hogy egyébként az állampolgárok biztonságérzete romlik. Az elmúlt öt-hat évben a közbiztonság valóban jelentõsen romlott Magyarországon. Ráadásul nemcsak a hazai bûnözés

növekedésérõl van szó, hanem nagyon sok idegen állampolgár is követ el bûncselekményeket Magyarországon.

Hogy elõször a kérdésre válaszoljak: én azt gondolom, a rendõri hivatást vonzóvá tenni elsõsorban persze részben a rendõrök tudják akkor, ha megfelelõ a rendõri munka társadalmi megbecsülése. Ehhez az kell, hogy õk olyan színvonalon és olyan hozzáállással lássák el tevékenységüket, hogy az valóban kivívja az állampolgárok megbecsülését.

Vonzóvá tudjuk tenni a pályát akkor, ha egy világos elõmeneteli rendszert alakítunk ki, ahol elõre kiszámítható módon futhatja be egy rendõr az életpályáját. Erre szolgál majd a szolgálati törvény, aminek elõkészítése most már hosszabb ideje folyik. Az elõzõ kormány mûködése alatt kezdõdött meg, és várhatóan az idén elfogadásra kerül.

Végül a harmadik dolog, hogy akkor tehetjük vonzóvá a pályát, ha azokat a feltételeket megteremtjük, amelyek megadják a rendõrség számára azt a lehetõséget, hogy a velük szemben támasztott, egyre növekvõ elvárásoknak képesek legyenek megfelelni. Ma nem ez a helyzet. Ezt példázza az is, hogy valóban csökken a rendõrség látszáma: január 1-jén a rendszeresített létszám 31 432 fõ volt a hivatásos állományon belül, ebbõl 1361 fõt regisztráltak hiányként, ez a... (Az elnök kikapcsolja a mikrofonját.) Én azt hiszem, most nem két perc áll rendelkezésre. A kérdéseknél tartunk, nem? (Az elnök bólint.) Igen.

Ez a rendszeresített létszám 4,3 százaléka. Ez '90-'94 között 2,3 és 4 százalék között mozgott.

Ami a lakásokat illeti, írásban meg fogom küldeni a választ az Országgyûlés összes képviselõjének. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage