Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Kísérletet teszek az akrobatamutatványra. Belügyminiszter úrnak három kérdése volt, nekem - ha jól számolom - hat. Õ nem fért bele az idõbe, én megpróbálok.

Az elsõ és a második kérdésére: a föld tulajdonosa köteles a földvédelmi törvénynek megfelelõen az erdõtelepítéseknél, az újrahasznosításnál és a kivágásnál - ha az az erdõtervnek megfelel - az erdõfelügyelõség tervei alapján eljárni. Mindaddig fennáll ezen kötelezettsége, amíg a föld tulajdonosa. Az új tulajdonos az erdõterület mûvelésére a tulajdonjog bejegyzését követõen az erdõfelügyelõségtõl köteles megkérni az állapotjegyzéket, az erdõtervnek megfelelõ alaptérképet, és ezt követõen a telepítéshez az igénylést az Erdõvédelmi Alapból kérelmezheti.

Harmadik kérdése volt, hogy mi minõsül sáverdõnek. Az az erdõterület, amely legalább négy sorból áll, és alapterülete 400 négyzetméter vagy ezt meghaladó.

Negyedik kérdése: az erdõfelügyelõség engedélye nélkül kivágott területek után kell-e bírságot fizetni és mennyit? Igen, kell, köbméterenként 2-800 forintot. Ez a termelõszövetkezetek vonatkozásában 1994-ben 138 millió 327 ezer 901 forint volt. Az erdõtelepítéshez igényelt összeg - amelyet az elvégzett munkák arányában megkaptak - 37 millió 145 ezer 871 forint, tehát látható, hogy jóval több bírságot fizettek be, mint amennyit telepítésre kaptak. Ez szomorú tény, azt mutatja, hogy nem jól gazdálkodtak a területükkel.

1995-ben 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre az Erdõtelepítési és Felújítási Alapból, amelyet az egy-két holdas erdõvel rendelkezõ tulajdonosok éppúgy megkaphatnak, mint a nagygazdaságok. Egyetlenegy kritérium van: az erdõfelügyelõség telepítési tervének megfelelõen elvégzett munka és az ehhez kapcsolódó költség igazolása.

Nagyszerû voltam, köszönöm szépen. (Élénk derültség és nagy taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage