Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm kérdését, s úgy gondolom, megnyugtató választ tudok adni önnek és persze az érintetteknek is.

Valóban úgy van, ahogy ön mondta: a mérésügyrõl szóló törvény végrehajtására kiadott 127/1991. számú kormányrendelet a melegvízmérõk hitelesítési érvényességének idõtartamát két évben határozta meg. Az elmúlt idõszakban polgármesterektõl, lakásszövetkezetektõl, magánszemélyektõl minisztériumunkhoz és az Országos Mérésügyi Hivatalhoz több olyan beadvány érkezett, amelyekben a képviselõ úr által is említett gazdaságossági és egyéb okokra hivatkozással a hitelesítés érvényességének megnövelését kérték a vízmérõkre.

Az Országos Mérésügyi Hivatal - figyelembe véve a melegvízmérõk megbízhatóságának javulását és a vonatkozó nyugat-európai szabályozást - kezdeményezte a felügyeletét ellátó ipari és kereskedelmi miniszternél a kormányrendelet módosítását.

(15.30)

A rendeletmódosítás tervezete elkészült, és hamarosan a kormány elé terjeszthetõ. Úgy gondolom, hogy az új, egységes négyéves hitelesítési érvényesség, amely tehát a korábbinál kétszer hosszabb, a viszonylag kisebb vízfogyasztás esetén is elfogadható lesz. Annál is inkább, mert bizonyos esetekben a tiltakozások oka félreértés. Itt ugyanis arról van szó, hogy csak az úgynevezett elszámolási vagy hõmérõk, amelyek általában több lakás vagy társasház vízfogyasztását mérik, idõszakos hitelesítése a kötelezõ. A lakóközösségen belüli költségmegosztásra használt meleg- vagy hidegvízmérõk idõszakos hitelesítése nincs az állam által szabályozva. Ez az érintett közösségek belsõ ügye. Köszönöm kérdését és kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage