Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem a Házszabálytól való eltéréssel kapcsolatban minden frakció számára rendelkezésre álló idõkeretben kértem szót, hanem mint a frakció helyettes

vezetõje, ügyrendi kérdésben. A Házszabály ismeretében azt gondolom, hogy erre módom van.

(A jegyõi székben dr. Kávássy Sándort Nahimi Péter váltja fel)

(18.00)

Abban az ügyrendi kérdésben kértem szót, hogy a Fidesz parlamenti frakciója nevében azt indítványozom, hogy a Ház döntsön arról az ügyrendi javaslatunkról, hogy vegye le a napirendrõl az említett országgyûlési határozati javaslat módosító indítványairól történõ szavazást. Úgy ítélem meg, hogy azért kell most elmondanom ezt az ügyrendi javaslatot, mert logikusan errõl a kérdésrõl kell dönteni.

Annyit hadd mondjak el az ügyrendi javaslatom alátámasztása érdekében: az ön által is említett házbizottsági ülésen Szent-Iványi István külügyminisztériumi államtitkár úr arról tájékoztatta a házbizottságban a parlamenti frakciók vezetõit, a jelen lévõ képviselõket, hogy a múlt hét keddi állapothoz képest, amikor a külügyminiszter úr a rendelkezésre álló információk alapján azt jelezte, hogy a Ház elõtt fekvõ, egymástól eltérõ magyar és szlovák emlékeztetõk - amelyek mind a budapesti Horn-Meciar- találkozóról szólnak -, egybefésülésére remélhetõleg még a múlt héten sor fog kerülni, és a közös megállapodást alá lehet írni, ehhez képest mind a mai napig nem született meg megállapodás arról, hogy mi az a közös emlékeztetõ, amit a Horn-Meciar-találkozóról alá tud írni mind a magyar, mind a szlovák fél. Az államtitkár úr tájékoztatása értelmében ez ügyben a további tárgyalásokra csütörtökön kerül sor.

Éppen ezért úgy ítéljük meg, hogy nincs módja arra a parlamentnek, hogy felelõs döntést hozzon az asztalunkon fekvõ országgyûlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokról, hisz az egész országgyûlési határozati javaslat arra a konstrukcionális alapra épült, hogy Meciar miniszterelnök budapesti tárgyalásán megállapodás született a magyar és a szlovák miniszterelnök között. A benyújtott módosító indítványok közül is a több frakció által támogatott módosító indítvány is ugyanerre a konstrukcionális alapra épül. Márpedig abban a helyzetben, amit most már reálisan feltételezni lehet, hogy csütörtökön sem sikerül a közös emlékeztetõ szövegében megállapodni, amennyiben most szavaznánk a módosító indítványokról, a Ház abba az eljárásjogi csapdába kerülne, hogy jövõ héten, amennyiben most például elhalasztásra kerül a végszavazás, már csak le tudná szavazni az egész országgyûlési határozati javaslatot. Most pedig a módosító indítványokról való szavazás elhalasztásával megteremtõdne az a lehetõség, hogy a csütörtöki fejlemények ismeretében a mostanitól eltérõ, az új helyzethez igazított csatlakozó, kapcsolódó módosító indítványt lehetne benyújtani a részletes vita megnyitásával. Tehát még egyszer aláhúzom: az az ügyrendi javaslatunk, hogy most a Ház ne kezdjen bele a módosító indítványok szavazásába. Az ügyrendi javaslat indoka pedig az államtitkár úr által elõadott új helyzet: nincs továbbra sem szlovák-magyar megállapodás. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage