Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Emlékeztetnék arra, hogy a javaslat, amirõl most dönteni akarna a Ház - helyesebben az MSZP képviselõcsoportjának vezetõhelyettese úgy nyilatkozott, hogy dönteni kellene errõl a javaslatról -, indokolásában szerepel, hogy arra alapozza a kormány e javaslatát, hogy Horn Gyula és Meciar miniszterelnök urak között egy megállapodás jött létre a vízmegosztás kérdésében, egy elõzetes megállapodás.

(18.10)

Emlékeztetnék arra is, hogy éppen erre hivatkozással, a Magyar Demokrata Fórum részérõl az elsõ felszólaló, Szabad György képviselõ úr igényelte, hogy ezt a megállapodást ismerhesse meg a Ház, hogy megalapozottan dönthessen. Ezt a kérést jogosnak tartván, a külügyminiszter úr az összes országgyûlési képviselõnek rendelkezésére bocsátott a miniszterelnöki találkozóról egy

emlékeztetõt, helyesebben két emlékeztetõt - egy magyar és egy szlovák verziót.

A magyar és a szlovák verzió között, a lényegtelen különbségeket nem tekintve, egy alapvetõ különbség volt - s erre nyomatékosan fel szeretném hívni a tisztelt Ház figyelmét -, nevezetesen a magyar verzióban a szlovák fél által vállalt átlagos vízmennyiség úgy volt megjelölve, hogy ide nem számít az árvízidõszak, míg a szlovák verzióban ez a kitétel nem szerepelt. Gyakorlatilag, ha a szlovák verzió az igaz, akkor ez azt jelenti, hogy fenékküszöböt adunk, de vizet nem kapunk. Remélhetõleg a magyar verzió az igaz, de errõl meg kellene bizonyosodnunk. Ma egy hete a külügyminiszter úr úgy nyilatkozott - méltányolva egyébként az igényünket -, hogy éppen a parlamenti tárgyalás idõpontjában folynak Pozsonyban az egyeztetõ tárgyalások, és remélhetõ, hogy mielõbb egyeztetett szöveget kapunk.

Most a házbizottságban a külügyminisztériumi államtitkár úr valóban csütörtököt mondott... (Derültség.)... - mármint az idõpontra nézve, hogy csütörtökön várható az egyeztetett szöveg. Úgy gondolom, ilyen körülmények között indokolt, hogy a tisztelt Ház a döntésével megvárja azt az idõpontot, amikor már a döntés alapjául szolgáló megállapodásra vonatkozóan egyértelmû és egyeztett szöveg áll rendelkezésre. Ezért a Magyar Demokrata Fórum támogatja a Fidesz ügyrendi indítványát.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage