Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megdöbbenéssel hallgattam a kormánypárti magyarázkodást a tegnapi intézkedéscsomaggal kapcsolatban. Szekeres Imre arról beszélt, hogy a valósággal kell szembenézni. Amit én megpróbáltam önöknek az elsõ hozzászólásomban megtenni, az az, hogy saját szavaikkal, saját nem régen kiejtett, leírt, feketén-fehéren rögzített szavaikkal szembenézzenek és háromszor olvastam fel idézet formájában, hogy a gyest jövedelemtõl független, állampolgári jogon járó juttatássá kívánják tenni. Ez nyolc hónappal ezelõtt történt, amikor önök ezt a kormányprogramot elfogadták.

Ezen a dokumentumon, amely "A Magyar Köztársaság programja" címet viseli, 1994 és '98 szerepel. A kormány nagyon optimista volt ebben az esetben, hogy '98-ig ki tudja tölteni az idejét, de az intézkedések is erre szóltak. Reménykedtem abban, hogy a kormánypárti magyarázatok körében majd kitérnek arra is, hogy ez csak egy ideiglenes átmeneti intézkedés, és igazából ténylegesen ezt a programot szeretnék jóváhagyni és megvalósítani, majd visszatérnek a gyes, a gyed és a családi pótlék különbözõ intézményeihez. Ugyanis önök, kormánypárti képviselõk ehhez az írásban rögzített dokumentumhoz adták a nevüket, ezt szavazták meg.

(16.20)

Önöknek is dolguk, hogy ezen a kormányon számon kérjék, hogy ebben a dokumentumban mi szerepelt és ezt hogyan valósítja meg a kormány. Nem értem azokat a megnyilvánulásokat - és elsõsorban Petõ Iván szavait -, amelyek arról beszélnek, hogy a kormányprogramban nem szerepelt ilyen jellegû intézkedés, illetõleg minden, ami most elfogadásra került, az már ebben is benne van. Én alaposan végigolvastam és elolvastam mind a kormányt alkotó pártok programját, mind pedig ezt a kormányprogramot, ezek itt nem szerepeltek. Éppen az ellenkezõje szerepelt benne, ezért neveztem önöket szószegõnek és ezt a véleményemet, ezt az álláspontomat tartom is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage