Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Miniszterelnök Úr! Magyarországot az elmúlt ezer évben már igen sok megpróbáltatás érte, ha csak a tatárjárásra, a törökdúlásra,...(Zaj a bal oldalon.)... Trianonra vagy idegen hatalmak által történt megszállásunkra gondolok. Ez mind komoly pusztítást vitt végbe a lelkekben, a vagyonokban, az emberek életében, de ezek a pusztítások, ezek a borzasztó történelmi események, amelyek országunkat, nemzetünket, népünket sújtották, mindig ellenségtõl, ellenség által mérettek ránk, és tudomásul vettük, hogy "Jaj a legyõzötteknek!", vae victis! Most azonban más a helyzet.

Most nincsen ellenség ebben a hazában, nincsenek idegen megszálló hatalmak, és van egy kormányunk. Felmerül bennem - sokakkal együtt -, hogy vajon ez a kormány valóban a magyar érdekeket képviseli? Valóban a magyar nemzet érdekéért dolgozik, küzd, próbál mindent megtenni, hogy életben tartsa szerencsétlen magyar hazánkat, szerencsétlen magyar népünket, szerencsétlen társadalmunkat, amely annyit szenvedett az elmúlt évtizedekben? Nem tudom.

Velem együtt másokban is felmerül az, hogy ez a kormány nem egy idegen pénzügyi hatalom érdekeit kiszolgáló bábok gyülekezete-e, amely arra kényszeríti a kormányt, hogy hajtsa végre szolgai módon e nemzet elnyomorítását, a magyar nép bérrabszolgává tételét és a teljes megsemmisülést, hogy elvegye a magyar jövõt, hogy ne tudjunk talpra állni, belõlünk ne legyen újra nemzet; amire mi büszkék voltunk ezer évig, az szûnjön meg. (Zaj a bal oldalon.) Ez nagyon félõ, ez nemcsak bennem, hanem többünkben felmerült.

Ma - kérdezem én -, ebben a gazdasági helyzetben, amikor a teljes középosztály a létminimum szélén küszködik, a tandíj bevezetése - sõt hallottam emlegetni kétezer forintos havi tandíjakat is - vajon nem a jövõnk teljes elárulása? Kíváncsi vagyok, hogy 10-15-20 év múlva kik lesznek a tanult emberfõk? A parasztgyermekeink, a mi vidéki fiaink, a középosztálybeli kispolgáraink gyermekei, a munkásemberek gyermekei vajon eljutnak-e az iskolába, vajon tanulni fognak-e, vajon elõbbre tudják-e vinni ezt az országot? Kérdezem, mert nagyon fontosnak tartom, ugyanis ez a jövõnk teljes elárulását jelenti.

(16.30)

Én a gyesrõl, gyedrõl és egyebekrõl nem kívánok szólni, nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni: ezt már az elõttem szólók elmondták. Torgyán József frakcióvezetõ, elnök úr is kitért erre. De a jövõre, a nevelésre, a gyermekeink oktatására, tanulására ez egy olyan csapás, amely hosszú távon tönkreteszi ennek a nemzetnek a jövõjét.

Befejezésül két mondat: Szekeres képviselõtársam azt mondta, tudák a választók, hogy mért nem szavaznak ránk, pedig mi tudjuk a megoldást. Azt hiszem, a választók nem tudták, hogy vasárnap mikrõl fog dönteni az a kormány, amelyre szavaztak... (Közbeszólás jobbról: Így van!) Én azt hiszem, ha a Kisgazdapártot bántották, hogy mi demagógok vagyunk, plebejusok vagyunk és ilyesmi... (Zaj, közbeszólások balról: Ááá, dehogy!) ..., akkor a demagógia magasiskoláját az MSZMP (sic!) mutatta be a választási kampányában, aminek pontosan száz százalékkal az ellenkezõjét képviselte. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage