Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (MDF): Hölgyeim és Uraim! A XVII. század végén Kolonics Lipót bíboros és királyi kancellár úr politikai eszmefuttatása az volt, hogy Magyarországot elõször koldussá, utána katolikussá, végül németté kell tenni. Úgy látom, a jelenlegi kormány is hasonló hármas jelszót tûzött ki magának: Magyarországot elõször koldussá, majd szociálliberálissá, végül balkánivá kell tenni. (Mozgás és zaj a bal oldalon.) Csak a boldog emlékezetû bíboros úrnak nem álltak rendelkezésére azok a fejlett közgazdasági módszerek, amelyekben a jelenlegi kormány bõven válogathat, nem tudta olyan mûvészi fokra fejleszteni az infláció gerjesztését, mint a szocialista párt közgazdászai tették a múltban is.

A jelenlegi kormányprogram ugyanis egyértelmûen inflációt szakít az ország nyakába. Ez azt jelenti, hogy az infláció - mint mindig - elsõsorban a kisemberek befektetéseit fogja elértékteleníteni, és nagyon jól meg fognak élni belõle a gazdagok. De szintén régi közgazdasági tanulság az, hogy ha egy ország tönkremegy, abból néhányan nagyon meggazdagszanak. Hölgyeim és uraim, ne legyen kétségük, hogy kik fognak ebbõl meggazdagodni! Biztos vagyok benne, hogy a nemzeti középosztály tagjai nemigen.

De nemcsak ez a baj. Ha a kisemberek befektetései tönkremennek, akkor vajon mi fogja finanszírozni a magyar költségvetést? Mert idáig, az elmúlt években a magyar megtakarításokból tudtuk nagyjából a költségvetés hiányát fedezni. Ha az emberek nem tudnak megtakarítani, ha az infláció megöli a pénzük értékét, akkor mibõl fogjuk finanszírozni az ország költségvetését? Nem kell nagy ész hozzá, hogy belássuk, Magyarország gazdasági függetlensége ezáltal elenyészik, mint a köd a napfény hatására.

Viszont lesz egy jelentõs pozitívuma ennek a dolognak: nem kell, hogy Magyarország önálló gazdaságpolitikát folytasson, mert csak a külföldi kölcsönökbõl fogjuk tudni finanszírozni az ország adósságállományát. Ezáltal teljes egészében ki leszünk szolgáltatva azoknak, akik a kölcsönt adják, hiszen a jó kölcsönadó törõdik azzal, hogy kinek adja a kölcsönt és az mit csinál a pénzével.

Azt hiszem, hogy nagyon-nagyon sok probléma fog felmerülni még azáltal, hogy Magyarországon elszabadul az infláció. De az inflációnak van egy olyan rossz hatása, hogy csökkenti a vásárlóerõt is. Ha a vásárlóerõ csökken, hölgyeim és uraim, csökken az üzemek termelése is, és becsukják a gyárakat. Tehát tévedtem, amikor azt mondtam önöknek, hogy az infláció fogja elvégezni a munkát. A magyar gazdaság megsemmisítésében lesz egy hasznos segítõtársa is: a munkanélküliség. Ezt önöknek, a baloldali kormánynak köszönhetik. (Mozgás és zaj a bal oldalon. - Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage