Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Átfogó gazdaságpolitikai programra vártunk, és a posta hozott egy keserû pirulákkal megtöltött csomagot. Ez a pirulacsomag keserûbb, mint kellett volna lenni. Itt heves viták alakultak ki, hogy ki viszi el a balhét, de azért hadd jegyezzek meg valamit számszerûsítve. 1989 és 1993 vége között a magyar nettó adósságállomány 2 milliárd dollárral nõtt. Ebben az idõszakban 8 milliárd dollár külföldi mûködõtõke érkezett az országba. Az elmúlt 240 nap alatt, mielõtt megszületett volna a versenyképesség-javítási intézkedés, az ország napi 10 millió dollárnál többet vesztett, azaz nyolc hónap alatt két és fél milliárdot, és naponta 3 millió dollárral kevesebb a külföldi mûködõtõke- befektetés. Ennyit a számokról.

Nagyon örülök, hogy miniszterelnök úr úgy jelezte, hogy hosszas elõkészítés elõzte meg ezt a csomagot. Huncutul gondolkodók azt vélték volna, hogy ez egy tûzoltás és nem stratégiai terv, így hát csak megkérdezhetem, hogy ez alatt az elõkészítés alatt volt-e mód gazdaságdiplomáciai felderítésre, egyeztetésre az importpótlék várható fogadtatásáról, netán esetleges bumeránghatásáról. A program - ahogy miniszterelnök úr informált - 50 milliárd forint körüli szociális támogatást von el, az importpótlék pedig az általunk ismert arányok mellett körülbelül 100 milliárdos költséghatású. Elképzelhetõ, hogy 150 milliárdot ki lehet egy évben ebbõl a magyar gazdaságból vonni? Hol van az a növekedésbarát program, amirõl miniszterelnök úr beszélt, például az importpótlék átcsoportosítása exportfejlesztési célokra, beruházásösztönzési célokra, infrastruktúra-fejlesztésre, a tandíjfizetésre, netántán ösztöndíjakra vagy netántán az infláció mértékének mérséklésére esetleges járulék- és adótétel-csökkentéssel? Errõl semmit sem olvastunk és hallottunk. Ez elég sajnálatos. (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Örömmel üdvözöltem, hogy miniszterelnök úr párbeszédre hívta az ellenzéki pártokat, de akkor meg kellett volna esetleg talán elõzetesen kérdezni õket is, (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) az érdekképviseleti szerveket, netán a társadalmat is, hátha lett volna egy-két jó ötletük. (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) Kétezerkétszáz évvel ezelõtt hangzott el...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage