Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm, államtitkár úr.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat. Az ajánlás 12., 24., 37., 44. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határozunk.

Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy az ajánlás 10. pontja ellentétes a Házszabály 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal, ezért errõl nem határoz az Országgyûlés. A T/251/31. számú kiegészítõ ajánlás 4. pontja nem felel meg a Házszabály 94. § (1) bekezdésében foglaltaknak, miszerint módosító javaslatot a törvényjavaslathoz lehet benyújtani. Mivel az indítvány módosító javaslat módosítására irányul, errõl nem határoz az Országgyûlés.

A T/251/24. számú ajánlás 4., 5., 13., 15., 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 25., 26. 27., 28., 29, 30., 31., 32., 33., 35., 38., 41., 42. pontjait, továbbá a T/251/31. számú kiegészítõ ajánlás 1., 2., 7., 8. pontjában levõ módosító javaslatot, valamint a T/251/33. számú kiegészítõ ajánlás 1. és 2. pontját teszem fel szavazásra.

(17.50)

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 1., 2., 6., 11., 14., 17., 24., 34., 36., 39., 40. és 43. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg az állásfoglalását.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javslatokat 201 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 21 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! (Bajor Tibor: Elnézést, nincs bekapcsolva a gépem!) Kérem Bajor Tibor gépét bekapcsolni!

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlások sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Arra figyelemmel, hogy a miniszter úr ezt a zárszóban is ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztatta a frakcióvezetõket, külön még egyszer, egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

Az ajánlás 3. pontjában a környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 31. §-ának módosítását javasolja, melyben a Környezetvédelmi Alap bevételi forrása felhasználhatóságának körét kívánja bõvíteni. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 szavazattal, 176 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Hajdú Zoltán: Nem mûködik a gépem! Hajdú Zoltán vagyok.) Köszönöm szépen. Hajdú Zoltán, a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje jelezte, hogy nem mûködik a gépe, kérem bekapcsolni!

A 8. pontban a környezetvédelmi bizottság a 19. §-ban a törvény 64. §-át új ponttal javasolja kiegészíteni. Az indítvány a Balaton és vízgyûjtõ területe vízgazdálkodásával összefüggõ támogatás feltételeit kívánja meghatározni. A gazdasági bizottság támogatja, a mezõgazdasági és a költségvetési nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 szavazattal, 158 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végéhez értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett.

A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor. Felkérem az alkotmányügyi bizottságot, hogy tekintse át az elfogadott módosító javaslatokat abból a szempontból, hogy nem fogadott-e el az Országgyûlés egymásnak ellentmondó rendelkezéseket.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/438-as számon, az egységes javaslatokat T/438/26-os számon kapták kézhez képviselõtársaim. Bejelentem, hogy a zárószavazás megkezdéséig senki nem nyújtott be a Házszabály 107. § (1) bekezdése szerinti módosító javaslatot, így mai zárószavazásunk egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 198 szavazattal, 44 ellenszavazattal, 3 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály értelmében a törvényjavaslat egészérõl történt szavazás után minden képviselõcsoport legfeljebb háromperces nyilatkozatban megindokolhatja a szavazatát. A Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja nevében írásban elõre jelezte felszólalási szándékát dr. Semjén Zsolt képviselõ úr. Megadom a szót dr. Semjén Zsoltnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage