Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Igen tisztelt Képviselõtársaim! A bizottság részérõl elhangzott igen részletes és precíz tájékoztatást csupán annyival szeretném kiegészíteni, hogy az a javaslat, amelyet én terjesztettem elõ módosításként, az mind az alkotmányon, mind az alkotmánybíróság számtalan határozatán alapul, azokkal egyezik meg. Ennek az a lényege, hogy mindannyiunk számára mint parlamenti képviselõk számára kötelezõ biztosítani az állampolgári jogegyenlõséget. És senki jogalanyt nem érhet hátrány pusztán csak azért, mert az állam apparátusa vagy törvényalkotó apparátusa nem megfelelõ gyorsasággal dolgozik.

Akkor, ha az állam értékesíti a rendelkezésére álló bérlakásokat, és lehetõséget ad a bennlakóknak, hogy a tulajdonukban levõ kárpótlási jegyért a forgalmi viszonyokhoz képest sokkal kedvezõbb feltételekkel vásárolhassák meg ezeket az általuk ténylegesen használt lakásokat, úgy érzem, nem lenne tartható olyan jogegyenlõtlenség, hogy pusztán csak azért, mert lassan dolgozik a kárpótlási hivatal, vagy a bíróság, vagy egyéb állami szerv és késõbb, a határidõ letelte után kapja meg az alanyi jogon neki járó kárpótlási jegyet, ezért õ a neki fel nem róható késedelem miatt hátrányos anyagi helyzetbe vagy minõsítési szituációba kerüljön.

Sajnos a bizottság olyan módon foglalt állást, mint ahogy most ezt hallottuk, ennek ellenére a frakció fogja kérni az ide vonatkozó döntést, illetõleg már most bejelentjük, hogy a frakció az alkotmánybírósághoz fordul azért, hogy abban az esetben, ha nem kapja meg a törvényalkotóktól, a parlamenttõl a támogatást, akkor egyszerûen az alkotmány 70/A §-a alapján, illetõleg az Alkotmánybíróság számtalan ide vonatkozó döntése alapján, például a 21/1990. számú határozatában rögzítettekre tekintettel, az Alkotmánybíróság kötelezze a törvényalkotót ennek a jogegyenlõtlenségnek a feloldására.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage