Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Én is azzal a lehetõséggel élnék, amellyel általában a törvényjavaslatok elõterjesztõi e Házban élni szoktak, tehát a szavazás elõtt válaszolnék a vitában elhangzottakra.

Amiért ezt nem egyszerû kézmozdulattal jeleztem csupán, az az, hogy viszont egy indítványt szeretnék tenni. Ugyanis a törvényjavaslat az eredeti törvény 48. §-át egy második bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ennek a második bekezdésnek a tartalmával kapcsolatosan az önkormányzati bizottságban, de itt, a plenáris ülésen az általános vita során is részletes vita alakult ki, amelyben kifejezetten jogi természetû érvek ütköztek. Részben abban a témakörben, hogy a 48. §-ba második bekezdésként felvenni javasolt rendelkezés hogyan áll harmóniában az Alkotmánybíróság döntésével. Részben abban a témakörben, hogy egyes vélemények szerint a hatályos jogszabályok azt a jogi célt, amelyet az általam javasolt törvénymódosításban ez a második bekezdés szolgálni kívánna, ezt a jogi célt a hatályos jogszabályok önmagukban is biztosítják.

Úgy gondolom, ezeknek a kérdéseknek a helyes mérlegelése elkerülhetetlenné teszi azt, hogy az Országgyûlés alkotmányügyi bizottsága megvizsgálja ezt a kérdést. S arra teszek tisztelettel indítványt, hogy elnök asszony adja ki az Országgyûlés alkotmányügyi bizottságának ezt a kérdéskört megvizsgálásra és állásfoglalásra a jövõ héten megtartandó szavazásig, ahol nyilván formálisan még mód lehet a részletes vitának egy olyan megnyitására, amelynek célja az alkotmányügyi bizottság állásfoglalásának az ismertetése.

Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage