Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A fogyasztóvédelmi tevékenység a kormány ügyrendje szerint az ipari és kereskedelmi miniszter hatáskörébe tartozik - a kormányon belüli teendõk tekintetében, természetesen. Ezért szeretnék most a miniszter úr nevében is köszönetet mondani Tulok András képviselõtársamnak mindazzal kapcsolatban, amit a fogyasztói jogok világnapja alkalmából itt elmondott.

Valóban nagyon fontos kérdés a fogyasztók védelme. Az ezzel kapcsolatos intézményrendszernek egy fontos eleme a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség és ennek 19 megyei és egy fõvárosi felügyelõsége. Ez az apparátus nem a legkedvezõbb körülmények között folytatja tevékenységét. Egyrészt természetesen õk sem dúskálnak a pénzben, másrészt sajnos a jogszabályok sok tekintetben nem a legmegfelelõbb eszközöket biztosítják számukra. Például utalhatnék itt a szankciók gyöngeségére, amelyek a fogyasztói érdekek megsértése esetén alkalmazhatók.

Az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnak és a kormánynak szándéka a fogyasztói érdekvédelem erõsítése, ennek megfelelõ jogszabályi feltételek megteremtése. Szándéka az, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelõségek a jövõben jobban teljesíthessék feladatukat, és természetesen az is szándékunk, hogy mindezen a területen - az egyébként vállalt kötelezettségeknek megfelelõen - az Európai Unió direktíváinak megfelelõ szabályrendszert alakítsunk ki. Mint ismeretes, az Európai Unió országaiban a fogyasztóvédelem elég jó szabályrendszerrel rendelkezik.

Azt is meg szeretném említeni, hogy még a korábbi parlament idején történtek elõkészületek fogyasztóvédelmi törvény meghozatalára. Aki ebben akkor aktív volt, aki az egyik kidolgozója volt a törvényjavaslatnak, az most éppen a kormány közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere. Természetesen ezt a tervezetet is föl kívánjuk használni.

Befejezésül még azt szeretném mondani: természetesen azt is reméli a kormány, hogy a fogyasztóvédelemnek a fogyasztók önaktivitásán alapuló rendszerei is ugyanúgy ki fognak nálunk fejlõdni, mint ahogy ezek kifejlõdtek a nyugati világ számos országában, és hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a fogyasztók jogai jobban érvényesülhessenek. Még egyszer köszönöm Tulok András képviselõtársamnak az itt elhangzott szavait. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage