Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Ezen a késõi órán nem vagyok abban a helyzetben, hogy pontos számokat tudnék mondani önnek a különbözõ tõzsdei devizavásárlások naponkénti alakulásáról, azonban az biztos, hogy ez egy folyamat. Tehát nem arról van szó, hogy egy hónapban van egy olyan nap, amikor általában lejárnak és újakat vesznek, hanem folyamatosan üzletelnek a tõzsdén. A tõzsde egyébként zárva van péntek délutántól hétfõ reggelig, következésképpen amikor azt a bizonyos kormányülést a miniszterelnök úr összehívta, az már akkor történt, amikor zárva volt a tõzsde. Tehát ebbõl adódóan semmiféle olyan információ nem juthatott a kormányösszeülés tényébõl következõen semmilyen befektetõhöz, amit felhasználhattak volna.

Nagyon érdekes szakmai vizsgálat tárgya lehet, hogy ebben a mostani folyamatban kvázi mennyi volt az, amit egyesek nyertek, mennyi volt az, amit veszítettek; biztos, hogy sokkal kevesebbet veszített az állam a mostani leértékelésnél, mint például a legutolsó leértékelésnél az elmúlt év során.

Azokat a sejtetõ megjegyzéseket pedig egyszerûen vissza kell utasítanom, amikkel azt próbálja - legalábbis én így értettem - feltételezni, hogy itt valakik valakiknek a részére valamiféle információt szolgáltattak, és ezen alapultak bizonyos vásárlások. A levegõben volt a leértékelés ténye, elég régóta errõl cikkezett az egész magyar sajtó, tehát azt gondolom, nem kellett ehhez semmi különösebb direkt információ, hogy valakik erre spekuláljanak. A spekuláció egy ilyen dolog: van, akiknek adott esetben bejön, van, akiknek nem jön be. Önmagában az a tény, hogy vasárnap volt a kormányülés és nem csütörtökön, hogy hétfõn történt ez a lépés és nem csütörtökön, azt hiszem, eléggé mutatja - és a számok is igazolják -, hogy itt végsõ soron viszonylagosan kicsi volt az árfolyamveszteség az állam és a költségvetés számára.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage