Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Miniszter Úr! A vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslatot az önkormányzati bizottság kiemelten fontos törvényi szabályozásnak tartja, hiszen végül is a vízzel mindenki kapcsolatba kerül, és jórészt az önkormányzatokon keresztül szükséges biztosítani az egészséges ivóvizet, a szennyvíz elvezetését, az árvizekkel és a belvízvédelemmel kapcsolatos feladatokat, a víz- és az ivóvízkészlet biztosítását.

A jelen törvénytervezetet összességében úgy ítéltük meg, hogy megfelelõ jogi hátteret teremt a feladatok ellátásához, de a pénzügyi háttér megteremtését talán kevésbé biztosítja. Kísérletet tesz arra, hogy az állami, az önkormányzati és a magánszektor feladatainak, kötelezettségeinek és jogainak pontos meghatározásával megteremtse ezen szférák együttmûködési lehetõségét, amit nagyon fontosnak tartunk.

Bizottságunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a törvénytervezet az önkormányzatok önállóságát lehetõleg ne korlátozza, inkább hozza helyzetbe õket a közszolgáltatási feladatok ellátásához. Figyelni kell arra, hogy ne legyen esetleges túlszabályozás, ne legyenek felesleges megkötöttségek e tekintetben, legyen inkább nagyobb mozgástér és versenyhelyzet az önkormányzatok számára.

Nagyon fontos arra is utalnom, hogy az önkormányzatokra háruló számos feladat ellátásához megfelelõ finanszírozási háttérrel is rendelkezni kell, hiszen ez nagyon jelentõs problémát okoz. Csakúgy, mint amikor úgy ítéljük meg, hogy az önkormányzatoknál jelenleg - fõleg a kisebb önkormányzatoknál - megfelelõ szakembergárda sem áll mindig rendelkezésre, tehát ezeknek a feladatoknak a pontos meghatározására szakembergárda hiányában szükség van.

(10.20)

Azt is fontosnak tartjuk, hogy a törvénytervezet egyes intézkedései legyenek tekintettel a jelenlegi társadalmi és gazdasági háttérre. Van olyan paragrafus ebben a törvénytervezetben, amely esetleg nagyon érdekes vagy furcsa reakciókat is válthat ki a társadalom egy rétegébõl. Azt gondolom, erre is érdemes lesz odafigyelni.

Bizottságunk a törvénytervezet általános vitára bocsátását egyébként egyhangúlag támogatta. Egyetértettünk azzal, fontosnak tartjuk, hogy a környezetvédelmi törvénytervezettel párhuzamosan folyjon a bizottságokban ennek a tárgyalása, hisz nagyon sok a közös terület, nagyon sok a közös feladat. Mindenképpen fontos, hogy ebben jó együttmûködés alakuljon ki a minisztériumok és a bizottságok között is.

Végezetül néhány olyan fontos területet emelnék ki, amellyel az önkormányzati bizottság foglalkozni akar, és netán módosító indítványokkal finomítani akarja a törvényt.

Mindenképpen meg kell említenem a vízmû- és csatornamû-tulajdon és - mûködtetés kérdését, amellyel elég sok probléma van; az ármegállapítás kérdését, amely szintén húzódó probléma; az önkormányzatok feladatait, kötelezettségeit és a vízügyi hatóságok együttmûködésének lehetõségeit; a vízminõség-védelemmel, a vízkészlet-gazdálkodással kapcsolatos teendõket; a törvényjavaslatban érintett társadalmi és gazdasági háttér vizsgálatát; és nem utolsósorban a vízgazdálkodási társulatokra vonatkozó szabályozást - lehet, hogy esetleges vita is kialakulhat a bizottságokban, hogy ennek a szabályozásnak ebben a törvénytervezetben van-e helye, ilyen formában, ilyen módon és ilyen részletességgel.

Tehát zárásként: az önkormányzati és rendészeti bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja a törvénytervezetet, és szeretnénk módosító javaslatokkal finomítani ezt a nagyon fontos jogszabályt. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage