Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm a lehetõséget, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! Lakossági megkeresésre, felkérésre néztem utána annak a pályázati hirdetménynek, amely a Békés Megyei Hírlap 1995. február 15-i számában jelent meg. Értékesítésre van felajánlva benne erdõ, föld, gyep, összesen tizennégy tételben, 8349 aranykorona-értékben, 3,8 millió négyzetméter földterület.

Tudjuk azt, hogy ha a földalapokat jól jelölték ki, akkor minden tenyérnyi földterületnek megvan a gazdája. S lépten-nyomon azt halljuk, hogy kevés a föld, és lám-lám, jut értékesítésre is. Telefonon megkérdeztem a felszámolóbiztost, milyen jogszabályok alapján értékesítik a szövetkezet földjét. Õ hivatkozott az Igazságügyi Közlöny 7001/92. 6. számú irányelvére, mely a földmûvelésügyi miniszter, az igazságügy-miniszter, a pénzügyminiszter és a Kárpótlási és Kárrendezési Hivatal elnökének közös irányelve. Hivatkozott még a Kárpótlási Hivatalra, hogy onnan kapták meg ezeket az értékeket. Megkérdeztem a Kárpótlási Hivatalt; az csak ténymegállapítást végzett, amit a felszámoló felhasznált.

Kérdezem, államtitkár úr, hogyan terjeszkedhet túl a törvény keretein a közös irányelv, amire a felszámolóbiztos hivatkozott. Kérdezem továbbá, megengedhetõ-e a földeladás mindaddig, amíg a kárpótlási törvény hatálya érvényben van.

Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage