Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Holnap lesz 147 éve, hogy Petõfi, Jókai és Vasvári vezetésével a történelmi 12 pontot kinyomtatták, amelynek elsõ követelése: sajtószabadság, a cenzúra eltörlése - vagyis szóljon az igazság, némuljon el az önkény!

Azóta nagyot fordult a világ, és a sajtó szerepének nagy részét az elektromos (sic!) média átvette. Sajnálatos, hogy ezt a nemes szerepet a Magyar Televízió nem tölti be. A nagy pazarlásokkal nem áll arányban a mûsorok minõsége. Kialakult egy kliensrendszer, a honorálások elképesztõ méretûek, közben az érdekegyeztetést semmibe veszik, a munkajogi szabályokat és törvényeket naponta megszegik és lábbal tapossák.

A New York-New York program több mint 48 millió forintba került. Az amerikai televízióállomások egyik szakértõje mondotta nekem, hogy a New Yorkról szóló felvételeket ingyen átadták volna, sõt jobbakat, mint amiket készítettek, s így nem lett volna szükség Kolumbusz Kristóf legénységénél nagyobb számú televíziós stábnak elindulni amerikai útjára, hogy New Yorkban felfedezzék Budapest fõpolgármesterét. A Magyar Televízió által eltékozolt összegekbõl a Nemzeti Színház felépítését is el lehetett volna már kezdeni.

Kérdezem miniszterelnök urat - mint aki az 1990. évi LVII. törvény alapján politikai felelõsséget is visel a Magyar Televízió vezetõségének kinevezéséért, illetve felmentéséért -, nem volna-e célszerû az alkotmány 40. §-a alapján egy kormánybizottságot vagy - ha erre mód van - egy köztiszteletben álló miniszteri biztost kinevezni, hogy a Magyar Televízió teljesítse feladatát - amiben, azt hiszem, a miniszterelnök úr egyetért velem -: jól tájékozott, tárgyilagos híreket, ifjúságot is nevelõ, szellemi és nemzeti értékeket sugárzó mûsorokat közvetítsen. Köszönöm.

(14.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage