Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, alelnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány drasztikus megszorító intézkedéseirõl kialakult tegnapi vitából idézem Horn Gyula miniszterelnök urat: "Amit tegnap elhatároztunk, nem valamiféle rögtönzés eredménye. Az a csomag, ami elkészült, többhónapos munkával, a legkülönbözõbb hazai és külföldi szakmai körökkel való egyeztetés alapján született meg, tehát egy tudatos felkészülési program volt annak érdekében, hogy megalapozzuk a döntéseket, és a sok rossz lépés közül a kevésbé rosszat tudjuk választani."

Õszintén szólva jobban örültünk volna, ha a tegnapi bejelentés csupán hirtelen felindulásból elkövetett rossz tréfa lett volna, semmint tudatos, elõre megfontolt szándékkal elkövetett cselekedet. De legyen, ahogy önöknek tetszik!

A többhónapos elõkészítõ munka során nyilván számos hatástanulmány készült, amely a családi pótlékkal, a gyessel, illetve a gyeddel kapcsolatban tervezett intézkedések társadalmi hatásait méri fel.

Kérem tehát tisztelt miniszter urat, tájékoztassa a tisztelt Házat és a közvéleményt az alábbi kérdések mentén:

Mely hazai és külföldi szakmai köröket vonták be ezen hatástanulmányok elkészítésébe?

Mikor, mi módon ismerhetik meg a szakbizottságok, a képviselõk és a szélesebb közvélemény ezeket az elõkészítõ anyagokat?

Köztudomású, hogy ma a gyermekek körülbelül egyharmada él a szegénységi küszöb alatt. A hatástanulmányok szerint az önök intézkedései a még létminimum felett élõ gyermekek mekkora hányadát lökik a nyomorszint alá?

Köztudomású, hogy a jelenlegi ellátási rendszer mellett is a fiatal házasok jelentõs részének elsõ gyermekük megszületése egyúttal a létminimum alá süllyedést is jelenti. Mint ahogy az is köztudomású, hogy az ország népessége évente körülbelül 30 ezer fõvel fogy. A hatástanulmányok szerint várhatóan milyen mértékben esik tovább a születések száma Magyarországon az önök intézkedései következtében?

A hatástanulmányok szerint milyen családmodellt, illetve milyen életmódot folytató családokat fog majd az új rendszer - akár az önök szándékaival ellentétes módon is - támogatni?

Szembenézett-e ön és a kormány azzal a várható veszéllyel, hogy a szociális támogatásból kirekesztettek, illetve a továbbra is támogatottak közötti szociális feszültség etnikai színezetet is kaphat. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage