Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdéseket, mert ezek mind olyan komoly szakmai kérdések, amelyekre valóban válaszolni illik. Sajnos azonban nekem nem lesz idõm arra, hogy mindhárom kérdésre rendesen tudjak válaszolni, ezért engedje meg, hogy csak az elsõre válaszoljak most, és ha lesz idõ, akkor a többire is kitérek.

A spekulánsok jól jártak-e vagy nem? Nyilván arra gondol képviselõ úr, hogy a budapesti árutõzsdén az egyik elszámolási periódus pontosan március 14-én van, és ilyen értelemben tehát még egy napjuk volt a pozíció zárására azoknak, akik erre a leértékelésre spekuláltak. Szeretném biztosítani a képviselõ urat arról, hogy ha a leértékelést, mondjuk, március 16-ára idõzítettük volna, akkor is jól jártak volna a spekulánsok, csak most nem ezek a spekulánsok, hanem a másik oldali spekulánsok, akik arra spekuláltak volna, hogy nem értékelik le a forintot idõ elõtt. Sajnos a tõzsde ilyen - valaki mindig jól jár, különösen a határidõs tõzsdén, ami egy zéró összegû játékot testesít meg. Egy dologról biztosíthatom a képviselõ urat, hogy az állam ebben a játékban nem károsodott, miután mi nem veszünk részt a határidõs tõzsdéken.

Amennyiben az utolsó kérdésére is tudok még néhány gondolattal válaszolni, azt tudom mondani, hogy meggyõzõdésem szerint a kettõs valutarendszer irányába ezzel a lépéssel éppen hogy nem megyünk el, mert egyrészt most csak a vállalatokra, nem a magánszemélyekre vonatkozó devizajogszabályok változását szeretnénk elérni. Tehát gyakorlatilag a magánszemélyeknek eddig is volt módjuk és lehetõségük devizaszámlát tartani, és mégsem alakult ki a kettõs valutarendszer Magyarországon, hiszen a belföldi fizetésekben változatlanul csak és kizárólag a magyar forint tekinthetõ törvényes fizetõeszköznek.

(15.10)

Ugyanez vonatkozik a vállalati devizaszámlák megnyitására is. A vállalati devizaszámlákról kizárólag olyan külkereskedelmi, illetve folyó fizetésimérleg-tételekkel összefüggõ fizetésekre lehet sort keríteni, amelyek nem érintik a belföldi forgalmat. Ezek a mi megítélésünk szerint sokkal inkább a forinttal szembeni bizalom helyreállítása irányába mutatnak, semmint ezzel ellentétes irányba. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage