Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök aszony. Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz a felsõoktatást az egyéni felemelkedés egyik legfontosabb lehetõségének tekinti, és így ellenzéki pártként is mindent meg kíván tenni e terület fejlõdése érdekében. A felsõoktatási törvény, amit '93- ban fogadott el ez a parlament, úgy rendelkezett, hogy '94. december 31-éig egy külön törvényt, a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló törvényt kell a kormánynak elénk terjeszteni. Ez nem sikerült, ezért kérte a költségvetési törvénybe iktatva a kormány ennek a határidõnek a kitolását, emlékezetem szerint április 30-ában jelölve meg a beterjesztés új dátumát. Most lassan eljön az új határidõ is.

Elsõ kérdésem ezért az: Milyen fázisban tart ma a fejlesztési törvény elõkészítése? Hol tartanak a kodifikációban? Várható-e ennek a módosított határidõnek a betartása?

A másik kérdésem szintén a felsõoktatáshoz kötõdik. A felsõoktatási intézményeknek föl kell készülniük az új törvényben leírt, egy alapvetõen normatív finanszírozási rendszerre. Ennek ütemezése kulcskérdés a magyar felsõoktatás mûködõképessége megõrzésében. Nem véletlen talán az, hogy a kormány az új finanszírozási rendszer bevezetését '99-re, tehát már a következõ kormány idejére tervezte módosítani néhány hónappal ezelõtt. Egy eredményes - vagy mondjuk így: sikeres - képviselõi indítvány tette lehetõvé, hogy még ebben a ciklusban valóra válik, bekövetkezik.

Kérdésem, hogy hol tart a finanszírozási modell kidolgozása? Kaptak-e már tájékoztatást az intézmények arról, hogy az új finanszírozási rendszerben mekkora támogatásra számíthatnak?

Harmadik kérdésem a tandíjra vonatkozott volna, ezt azonban nem teszem föl, nem látom értelmét. Egyetlenegy szempontra hívnám csak föl a figyelmet: '90 õszén a diákok tüntettek. '92 õszén szintén tüntettek. Tegnap... (Az elnök kikapcsoltatja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage