Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnöknõ. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Képviselõ úr kérdésére a következõket szeretném mondani. Ma már beszéltünk egy kérdéscsomagról - erre majd a végén visszatérek -, amivel a képviselõ úr befejezte a tandíj kérdését. Most azt hiszem, ezzel rövidebben kell foglalkoznunk, ahogy képviselõ úr is kérdése végére hagyta. Inkább a fejlesztési törvény ügyeire, illetve a finanszírozási koncepcióra szeretnék most - az idõmmel gazdálkodva - válaszolni.

Elõször is a fejlesztési törvényrõl:

A fejlesztési törvény munkálatai haladnak. Azt a határidõt, amelyet a költségvetési törvény szabott számunkra - nevezetesen az áprilisi határidõt - be fogjuk tartani, és áprilisban mindenképpen a kormány elé kerül ez a koncepció. Nagyon remélem, hogy nagyon gyorsan a parlament elé fog kerülni, és a parlament tárgyalni fogja.

Ennek a törvénynek az elõkészítése, egyeztetése a Felsõoktatási Tudományos Tanácsban, annak munkabizottságaiban is, a különbözõ szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel számtalan alkalommal megtörtént. A kodifikáció az utolsó fázisban van. Úgy érzem, a munkálatok kifejezetten jól haladnak.

Képviselõ úr kérdezte a finanszírozás rendjére vonatkozó elképzeléseinket. Itt is elkészült egy munkaanyag. Szeretném elmondani, hogy a közeli hetekben fogja tárgyalni a Felsõoktatási és Tudományos Tanács tervezési és finanszírozási bizottsága, illetõleg a Felsõoktatási Fõigazgatói Konferencia. E tárgyalások után is természetesen nagyon sok más szervezet fogja még ezt tárgyalni. Így minden érintett tudomást fog errõl szerezni.

Szeretném viszont elmondani, hogy természetesen ez az elképzelés sem választható el mindazon munkától, amit igyekeztünk párhuzamosan futtatni. Nevezetesen a felsõoktatási törvény módosítását és a fejlesztési törvény kidolgozását.

Végezetül képviselõ úr a tandíjra is rá akart kérdezni. Én úgy gondolom, azzal kapcsolatban az elõzõ kérdésnél mindent elmondtam. Azzal kapcsolatban pedig, amit a képviselõ úr mondott, én úgy gondolom, természetesen a diákok nyilván nem örülnek ennek a döntésnek, de úgy gondolom, a diákok képviselõi, vezetõi is olyan józan emberekbõl állnak, akik pontosan tisztában vannak azzal, hogy az ország milyen gazdasági helyzetben van, milyen lehetõségei vannak. És azzal is tisztában vannak, hiszen rendkívül jó a kapcsolatunk ezekkel a diákszervezetekkel, hogy tényleg, erõnket megfeszítve mindent megpróbálunk. (Az elnök kikapcsoltatja a miniszter mikrofonját. - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage