Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársam! 1994 májusától júliusáig élõsertéseket vásárolt fel a Tofa Kft. törökszentmiklós-szenttamási húsüzeme több mint negyven hústermelõ gazdától. A felvásárlást követõen a mai napig sem rendezte a sertések árát. Ez több mint 1 millió 837 ezer 540 forintot tesz ki.

Sajnos ebben az ügyben igen bonyolult a helyzet, mivel aki megnyerte a pályázaton a húsüzemet, az kiadta - igen busás haszonnal - üzemeltetni, ami azt jelenti, hogy havi 120 ezer forintos haszon fele illeti meg a kft.-t. Megjegyzem, hogy az említett összeg adómentesen vándorolt havonta a Tofa Kft. ügyvezetõjének a zsebébe. A termelõk irányában megkezdõdött a hitegetés, a hazudozás, csak a pénz sajnos más zsebében maradt. Megtörtént a rendõrségi bejelentés, folyt vagy folyik a nyomozás. Hogy lesz-e vádemelés, az kétséges, mert az egyik ügyész így nyilatkozik: a piacgazdasággal együtt kell élni. Az üzemeltetés változatlanul folyik, élõsertést ugyan nem kapnak a termelõktõl, de ezt megoldja a törökszentmiklósi áfész felvásárlási osztálya.

Kérdezem én, ha a károsultakat nem tudja lerendezni a kft., a jelenlegi átvételeket mibõl finanszírozza?

Ügyvédet fogadtak a termelõk, polgári pert indítottak, de ez nem megoldás, mert évek múlva folyhat be az összeg, a bûnösök pedig markukba nevetnek, mert nekik ez jó üzlet.

A kijátszott termelõk nevében kérdezem miniszter úrtól, mi lesz a bûnösök sorsa, és mikor kapnak elégtételt a károsultak.

Várom a miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

(15.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage