Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön interpellációja egy olyan ügyre vonatkozik, amelyben a rendõrség nem tétlenkedett, miután az elmúlt év augusztusa óta sikkasztás és csalás bûntettének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat a Tofa Kft. felvásárlója ellen, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy Törökszentmiklós-Szenttamás területén sertésfelvásárlásokat végzett, de az átvett sertéseket nem fizette ki. A nyomozás eddigi adatai szerint nemcsak a sertéstenyésztõket, hanem a kft.-t is megkárosította azzal, hogy nem számolt el a sertésfelvásárlásra átvett pénzösszeggel. A nyomozás során a rendõrség a gyanúsított vagyonára zár alá vételt rendelt el, hogy ezzel biztosítsa a kár megtérülését.

Kérdésében képviselõ úr hivatkozik egy olyan nyilatkozatra, mely szerint a piacgazdasággal együtt kell élni, és ez ön szerint eldönti, lesz-e vádemelés az ügyben vagy sem. Ez a következtetés téves. Vádemelés attól függõen lesz az ügyben, hogy az eljárás során bûncselekmény elkövetésének alapos gyanúja bizonyítható-e vagy sem. Ezt a piacgazdálkodás alakulása nem befolyásolja.

Ön a Tofa Kft. mûködését is kritikával illeti. A kft. tevékenységével szemben azonban semmilyen bejelentés nem érkezett a rendõri szervekhez, a folyamatban lévõ eljárás során nem merült föl bûncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. A büntetõjogi felelõsségre vonás és a sértettek kártalanítása - az ön által felvetettekkel ellentétben - a nyomozás befejezését követõen már nem a rendõrségen, hanem az ügyészség és a bíróság döntésén múlik.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage